Η φωτογραφία είναι το ημερολόγιό μου γραμμένο με φως. Είναι η συμμετοχή μου στήν καθημερινή ζωή.
Αντωνης Πριονας:Την ίδια συμβολή με αυτούς που γράφουν ιστορία έχουν και αυτοί που...την καταγράφουν.
Παναγιωτης Τοκπασιδης:Το μονο που μενει απ'το ποδοσφαιρο,φωτογραφιες και αναμνήσεις

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024

𝝥𝝖𝝢𝝪𝝘𝝜𝝦𝝞𝝟𝝤𝝨 𝝚𝝨𝝥𝝚𝝦𝝞𝝢𝝤𝝨-𝝖𝝦𝝩𝝤𝝟𝝠𝝖𝝨𝝞𝝖-𝝥𝝚𝝦𝝞𝝫𝝤𝝦𝝖 𝝞𝝚𝝦𝝜𝝨 𝝚𝝞𝝟𝝤𝝢𝝖𝝨-𝝤𝝦𝝝𝝦𝝤𝝨 𝝟𝝖𝝞 𝝝𝝚𝝞𝝖 𝝠𝝚𝝞𝝩𝝤𝝪𝝦𝝘𝝞𝝖 𝝞𝝚𝝦𝝤𝝪 𝝢𝝖𝝤𝝪 𝝖𝝘𝝞𝝤𝝪 𝝞𝝮𝝖𝝢𝝢𝝤𝝪 𝝦𝝮𝝨𝝨𝝤𝝪 𝝗𝝖𝝨𝝞𝝠𝝞𝝟𝝤𝝪-𝝚𝝥𝝚𝝩𝝚𝝞𝝤𝝨 𝝖𝝘𝝞𝝤𝝫𝝖𝝢𝝚𝝞𝝖𝝨

🔴ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΡΩΣΣΟΥ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΤΟΥ 1965 ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
🔴Ο ναός του Αγίου Ιωάννου του Ρώσσου στο Βασιλικό χτίστηκε κατά τα έτη 1966 - 1972, ύστερα από θαύµα Αγιοφάνειας του Οσίου περί τα τέλη Αυγούστου 1965, σε παρακείμενη οικία του Αναστασίου Στυλ. Παπαφράγκα.
🔴Επάνω στον τοίχο ενός µικρού µονόριχτου δωµατίου, στην αυλή του σπιτιού εκείνου, φανερώθηκε τότε, η µορφή της νεκράς κεφαλής του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου. Ήταν µια µορφή γλυκιά, χλωµή, µε κέρινο χρώµα νεκρού λειψάνου (ως 10 εκατοστά) και δεν µεταβλήθηκε ούτε επηρεάσθηκε από το χρόνο, τη φθορά ή την υγρασία του περιβάλλοντος επί 14 έτη (1965-1978).
🔴-Τι είχε γίνει; ρωτούσαν όλοι µε απορία. Οι γυναίκες του σπιτιού εκείνου εξήγησαν ότι στο µέρος εκείνο του τοίχου είχαν πάνω σε ξύλινο ράφι ένα µπουκαλάκι µε λάδι από το καντήλι του Αγίου που είχαν πάρει από το Ναό του στο Προκόπι Ευβοίας, όπου βρίσκεται ο Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος ολόσωµος. Το είχαν λησμονήσει το μπουκαλάκι εκεί και όταν θέλησαν να ασβεστώσουν το δωµάτιο το μετακίνησαν και ω! του θαύµατος! πίσω από το κουτί αυτό που είχε το λάδι, την εικόνα, τοn αγιασµό και την κλωστή µε το ανάστηµα του λειψάνου, φάνηκε η κεφαλή αποτυπωµένη στον τοίχο. Α! αναφώνησαν οι νοικοκυρές (µάνα και κόρη): "είναι ο Αι- Γιάννης ο Ρώσος"!! Έτσι έγινε! "Και ο εωρακώς µεµαρτύρηκεν και αληθινή εστίν η µαρτυρία αυτού" (Ιωάν. ΙΘ' 35).
🔴Επί 13 χρόνια το σπιτάκι εκείνο από κουζίνα έγινε προσκυνητάρι, κρεμάστηκαν εικονίτσες, άναψαν καντήλια, κεριά και λαµπάδες. Έγινε τόπος λατρείας του θαύµατος που έλαµπε στον τοίχο, εκείνο το κεφαλάκι. Αλλά κάποιος άγνωστος, άπιστος, πήγε νύχτα και το κατέστρεψε, δυστυχώς, αφού έσκαψε το σοβά του τοίχου το 1978. Εν τω µεταξύ για τους πιστούς για την εκκλησία µας για την Ιερά Μητρόπολη η φανέρωση αυτή (Η ΑΓΙΟΦΑΝΕΙΑ) ήταν θέληση του Οσίου να ανεγερθεί ναός του στο ΒΑΣΙΛΙΚΟ (δεν υπήρχε προ του γεγονότος αυτού σκέψη για εκκλησία καµµία). Άρα ήταν ένα θαύµα η επίσκεψη (µ' αυτόν τον τρόπο) του Αγίου Ιωάννου, σαν να έλεγε: "Θέλω να µείνω κοντά σας, στον τόπο σας, στο χωριό σας". Και χωρίς αναβολή οι ενέργειες άρχισαν µε ενθουσιασµό, µε καθολική συµµετοχή του κόσµου και ο ναός θεµελειώθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 1966, ηµέρα Κυριακή από τον τότε πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητρόπολης Χαλκίδας Πολύκαρπο Χρυσικό, µετά από πανηγυρική θεία λειτουργία στην Κοίµηση της Θεοτόκου. Από τότε την πρώτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου γιορτάζουµε µεγαλοπρεπώς την ΑΓΙΟΦΑΝΕΙΑ του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου. Έγινε για το Βασιλικό τοπική πανήγυρις µε συρροήν κόσµου από όλη την Εύβοια.
🔴Η ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΡΩΣΣΟΥ ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΧΑΛΚΙΔΟΣ Συστήθηκε το 1965 επιτροπή ανέγερσης εκ των ενοριτών: 1) Ιερέας Δηµήτριος Παράκατης (πρόεδρος), 2) Αντώνης Λυµπέρης, 3) ΚωνΙνος Γ. Σµιγάδης, 4) Σοφοκλής Σκλαβούνος, 5) Ηρακλής Οικονόµου, 6) Φάνης Ε. Κόντος, 7) Αναστ. Στυλ. Παπαφράγκας. Αργότερα εις την επιτροπή ανέγερσης συµµετείχαν και οι Ζήσης Γεροντίτης, Γεώργιος Ευ. Γαλάνης και Αναστ. Τρεπεκλής.
📷📷ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ