Η φωτογραφία είναι το ημερολόγιό μου γραμμένο με φως. Είναι η συμμετοχή μου στήν καθημερινή ζωή.
Αντωνης Πριονας:Την ίδια συμβολή με αυτούς που γράφουν ιστορία έχουν και αυτοί που...την καταγράφουν.
Παναγιωτης Τοκπασιδης:Το μονο που μενει απ'το ποδοσφαιρο,φωτογραφιες και αναμνήσεις

Κυριακή 7 Μαρτίου 2021

Αμφιθέα (Στενη Ευβοιας) είναι γυναικείο αρχαίο ελληνικό όνομα

Αναφέρεται σε αρκετές γυναίκες από τη μυθολογία της αρχαίας Ελλάδας 

Νέα ονομασία του χωριού από την αμφιθεατρική θέση στην οποία βρίσκεται .Το παλιό όνομα του χωριού είναι Γίδες το οποίο σύμφωνα με την παράδοση δόθηκε από Τούρκο πασσά ο οποίος εκεί είχε τα κοπάδια του. Αμέσως μετά την απελευθέρωση αναφέρεται σαν Γίδαις με 5 οικογένειες. Πλούσιο και έφορο μέρος με πολλές καλλιέργειες. 
  Τα μνημεία 
Ανάμεσα στον δρόμο Αμφιθέας Στενής και δυο χιλιόμετρα από το χωριό σε υψόμετρο 180μ, δίπλα από την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου διασώζεται Πύργος , ο οποίος εντάσσεται στο γενικότερο οχυρωματικό σχεδιασμό που είχαν φτιάξει οι Ενετοί. Είναι τέτοια η θέση του πύργου που έχει οπτική επαφή με τους υπόλοιπους πύργους της περιοχής. Μέσα στο χωριό και σε πυκνή βλάστηση διασώζονται τα ερείπια του Πυργόπουλου.
Δεξιά στο κοιμητήριο του χωριού και σε υψόμετρο 230 μέτρων είναι το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Δεξιότερα αυτού υπήρχε πύργος μεγάλος, του οποίου ερείπια είχαν προλάβει οι μεγαλύτεροι σε ηλικία. Αριστερά του κοιμητηρίου υπάρχει ημικατεστραμένο Πυργόπουλο ή «Πυργόπουλος». Είναι το μοναδικό κτίσμα αυτής της μορφής όχι μόνο στην περιοχή αλλά και σε όλα τα Ενετικά φρούρια. «Πύργοι φρούρια» υπήρχαν πολλά , αλλά Πυργόπουλα πουθενά. Η απόσταση μεταξύ του Πύργου και του Πυργόπουλου είναι αρκετά μεγάλη. Τα δυο αυτά κτίσματα συνδέοντο με υπόγεια σήραγγα, εντελώς αόρατη. Το Πυργόπουλο χρησίμευε μάλλον για αποθήκευση τροφίμων.
 
Υδραγωγειο
Από την περιοχή του χωριού Αμφιθέα ,διήρχετο το μεγάλο υδραγωγείο που υδρεύετο η Χαλκίδα. Σε πολλά σημεία της περιοχής μας , υπάρχουν μέχρι σήμερα απομεινάρια του Υδραγωγείου, που είχε την αρχή του στο φαράγγι Χάβο των Καμπιών. Στη θέση «Κεραμίδι» σε κτήμα του Γρηγορίου Ιω. Μπασούκου έχει αποκαλυφθεί αγωγός και δεξαμενή από πορσελάνη, ο οποίος περνούσε από τη θέση «Καμινάκια» έφτανε στο Δοκό και κατέληγε στη Χαλκίδα.  
Πανηγύρια
Στην Αμφιθέα μετά την επιστροφή του χωριού από το ξωκλήσι της Βαγγελίστρας έπαιζαν έως αργά το βράδυ. Το μεγάλο πανηγύρι του χωριού γινόταν στις 8 Μαΐου, του Αϊ Γιάννη του Θεολόγου. Μεγάλο πανηγύρι που συγκέντρωνε κόσμο από όλα τα χωριά. Όργανα έφερναν όλα τα μαγαζιά.

Περισσοτερα εδω & εδω