Η φωτογραφία είναι το ημερολόγιό μου γραμμένο με φως. Είναι η συμμετοχή μου στήν καθημερινή ζωή.
Αντωνης Πριονας:Την ίδια συμβολή με αυτούς που γράφουν ιστορία έχουν και αυτοί που...την καταγράφουν.
Παναγιωτης Τοκπασιδης:Το μονο που μενει απ'το ποδοσφαιρο,φωτογραφιες και αναμνήσεις

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Ποιμαντική περιοδεια του Μητροπολίτου μας στην Σκόπελο και την Αλόννησο


(photo 9 )
Με τη βοήθεια του Θεού, συνεχίστηκαν στην Σκόπελο και το τριήμερο 22, 23 και 24 Ιουνίου 2012, οι εορταστικές Εκδηλώσεις επετειακού χαρακτήρα, τις οποίες διοργανώνουν κατά το φετινό έτος 2012 η Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος και ο Δήμος Σκοπέλου, για την συμπλήρωση 1650 ετών από το μαρτύριο του Αγίου Ρηγίνου, πολιούχου Σκοπέλου (25-2-362 μ.Χ.), 400 ετών από την ίδρυση της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Σκοπέλου (1612 μ.Χ.) και 300 ετών από την επανίδρυση της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σκοπέλου (1712 μ.Χ.) της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος.

Η πρώτη εκδήλωση του τριημέρου έγινε την Παρασκευή 22 Ιουνίου στις 19:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου Σκοπέλου και ήταν το προγραμματισμένο συνέδριο υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως μας, με θέμα: «Της νήσου Σκοπέλου Τρίμορφον ιερόν».

Εισηγητές κατά σειρά ήταν ο π. Νικόλαος Κασσανδριανός, πρωτοπρεσβύτερος - Αρχιερατικός Επίτροπος Σκοπέλου-Αλοννήσου, με θέμα «Εύκαρπες μνείες από την μοναστική ζωή στην Σκόπελο (τέλη 19ου μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1960, με αναφορά στις μονές του Ευαγγελισμού, του Προδρόμου και του Αγίου Ρηγίνου», ο π. Χρήστος Χαχαμίδης, πρωτοπρεσβύτερος -Εφημέριος Ι. Ναού Αναλήψεως Βόλου, με θέμα «Οι απαρχές του Χριστιανισμού και η Αγιολογία της νήσου Σκοπέλου», ο Γέρων Πατάπιος Καυσοκαλυβίτης, με θέμα «Σχέσεις Σκοπέλου και Αγίου Όρους» και ο π. Κωνσταντίνος Ν. Καλλιανός, πρωτοπρεσβύτερος -Εφημέριος Ι. Ναού Αγ. Παντελεήμονος Σκοπέλου, με θέμα «Των Σκοπελιτών ο Νόστος. Η περίπτωση του Καισαρίου Δαπόντε και η πνευματική του εξαπάτηση από μία Μονή κι έναν Άγιο».

Τους ομιλητές προλόγισε ο Αρχιμ. π. Αλέξιος Παπασταμούλος, εμψυχωτής όλων των εκδηλώσεων, υπενθυμίζοντας σε όλους τους παρισταμένους πως το συνέδριο είναι η αρχή του τριημέρου εκδηλώσεων το οποίο εντάσσεται και αυτό στο σύνολο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 1650 χρόνια από το μαρτύριο του Αγίου Ρηγίνου , τα 400 χρόνια από την ίδρυση της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου και τα 300 χρόνια από την επανίδρυση της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού.

Οι ομιλητές με τη σειρά τους ανέπτυξαν ο καθένας το θέμα του με ιδιαίτερη σαφήνεια,ερευνητικό επαγγελματισμό και γοητευτική απόδοση. Με δυο λόγια «ταξίδεψαν»τους ακροατές στη Σκόπελο των αγίων και των οσιακών μορφών της οι οποίες στόλισαν το νησί τους αλλά και την Ελλάδα με παρακαταθήκες πίστεως και ιστορικά εφόδια.

Στον ακροτελεύτιο λόγο του ο σεπτός Ποιμενάρχης μας, αφού ευχαρίστησε τους εισηγητές, εμπνευστές και διοργανωτές, τόνισε τη σπουδαιότητα της παράδοσης και επεσήμανε την ευθύνη μας απέναντι στην ατομική καλλιέργεια αλλά και την κοινή κουλτούρα που ως βάση απαιτείται να έχουν τα πνευματικά νάματα που μας κληροδότησαν οι ιστορικές προσωπικότητες τις οποίες σήμερα αγνοούμε.


Την επομένη ημέρα, Σάββατο 23 Ιουνίου τελέσθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο, στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σκοπέλου, όπου προεξήρχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Πύργου κ. Ηλίας εκ του Πατριαρχείου Αντιοχείας και συμμετείχε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος, ο Πρωτοσύγκελλος π. Νικόδημος Ευσταθίου, οι ιερείς της Σκοπέλου και πλήθος κατοίκων του νησιού.

Στο λόγο που απηύθυνε ο Μητροπολίτης μας προς το ευσεβές πλήρωμα των πιστών εξήρε την αξία των μοναστηριών για τους χριστιανούς «εν τω κόσμω» και τόνισε πως τα αγιασμένα σκηνώματα των ιερών μονών ανήκουν στους φυσικούς τους ιδιοκτήτες, δηλαδή τους μοναχούς και τους λαϊκούς, οι οποίοι τα αναζητούν σαν πνευματικές οάσεις. Επίσης ο επίσκοπος μας δεν παρέλειψε να καλωσορίσει στη μητροπολιτική του περιφέρεια, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Πύργου κ. Ηλία και να αναφερθεί στο έργο που επιτελεί στην αιματοκυλισμένη Συρία.
Το βράδυ της ίδιας ημέρας έγινε η εορτή λήξης των Κατηχητικών Σχολείων Γλώσσης Σκοπέλου στο προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γλώσσας. Στην εορτή παρέστησαν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Πύργου κ. Ηλίας και ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος μετά των συνοδειών αυτών, οι εφημέριοι πέριξ της Γλώσσης Ενοριών και πλήθος κόσμου που κατέκλυσαν το προαύλιο και τους γύρω χώρους. Τα παιδιά κατώτερου, μέσου και ανωτέρου κατηχητικού, με τη μέριμνα των κατηχητών τους Ελευθερίας Σφακιανάκη, Βαρσαμούλας Σταμούλη, Κοσμά Σταμούλη, Νεκταρίας Τακτικού, Ευγενίας Μπάλα, του αγιογράφου Βασιλείου Δερβένη και της μουσικού Παναγιώτας Μπέλλα, παρουσίασαν μια πολύ όμορφη γιορτή μεστή μηνυμάτων, κάτι το οποίο και ο Μητροπολίτης μας επεσήμανε στην καταληκτήρια ομιλία του.
Ποιο συγκεκριμένα ο Επίσκοπος μας αφού συμβούλευσε το σύνολο των ενηλίκων πως είναι ανάγκη να δίνουν κατάλληλα εφόδια στα παιδιά, ώστε να είναι ικανά με τη σειρά τους να αποκομίζουν τους αγαθούς καρπούς της ζωής. Ανέφερε, όμως, ότι απόψε τα ίδια τα παιδιά, η ελπίδα της Εκκλησίας, μίλησαν στις καρδιές όλων και δίδαξαν, με όσα παρουσίασαν, ότι η Εκκλησία παρέχει τη θετική πρόταση δια του λόγου της Χάριτος και πως η σωστή ζωή είναι η συντασσόμενη με το ευαγγελικό κήρυγμα και την αγάπη στην πατρίδα, τα οποία, επειδή περιφρονήσαμε και περιήλθαμε στην κρίση.
Αμέσως μετά τα παιδιά έκλεισαν την εορτή παρουσιάζοντας μια ταινία μικρού μήκους με θέμα τις δραστηριότητες και τις αξίες των κατηχητικών συνάξεων και χαρίζοντας μια εικόνα του Αγίου Ρηγίνου την οποία ζωγράφισαν τα παιδιά με τις οδηγίες και την επίβλεψη του αγιογράφου κ. Βασιλείου Δερβένη.


Την επομένη ημέρα, Κυριακή 24 Ιουνίου, κατά την εορτή του Γενεθλίου του Τιμίου Προδρόμου, πανηγυριζούσης της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου έλαβε χώρα το αρχιερατικό συλλείτουργο με τη συμμετοχή του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Πύργου κ. Ηλία και του Μητροπολίτου μας κ. Χρυσοστόμου .
Πλήθος πιστών κατέκλυσε το καθολικό και την αυλή της Μονής, η οποία συμπληρώνει 400 χρόνια από την ίδρυση της. Λίγο πριν την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Επίσκοπός μας απηύθυνε διδακτικό κήρυγμα προς τον πιστό λαό στο οποίο ανέλυσε το περιεχόμενο της ευαγγελικής περικοπής της ημέρας τονίζοντας την αξία της πίστης στο θαύμα και διαχωρίζοντας την από την «θαυματοθηρία». Επίσης ολοκληρώνοντας το λόγο του προέτρεψε τους απανταχού ακροατές του Ρ/Σ της Ιεράς Μητροπόλεως (97,70, ο οποίος μετέδωσε όλες τις ημέρες τις Εκδηλώσεις, να επισκεφθούν τη Σκόπελο ώστε να διαπιστώσουν και να απολαύσουν το φυσικό και θρησκευτικό της πλούτο.
Στις 19:00 το απόγευμα της ιδίας ημέρας, στο αρχοντικό Βακράτσα στη χώρα Σκοπέλου, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος εγκαινίασε την έκθεση αγιογραφίας και θρησκευτικής ζωγραφικής με τίτλο «Τέχνη και Πίστη» στην οποία συμμετείχαν οι καλλιτέχνες Λίτσα Ταμπάκη, Βασιλική Κοσμά, Αναργυρώ Σταμούλου, Αγγελική Λιάγκα, Χαράλαμπος Κοχύλης και Gro Nilsen Kiki. Αμέσως μετά, οι Αρχιερείς και οι συνοδείες τους ξεναγήθηκαν στην έκθεση και το αρχοντικό από την υπεύθυνο του κτιρίου.
Περί τις 20:00 στον προαύλιο χώρο του Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου «Παπαμελετίου» τα μέσα και κατώτερα κατηχητικά σχολεία της ανωτέρω ενορίας και της ενορίας Φανερωμένης Σκοπέλου παρουσίασαν την εορτή λήξης τους και με τη βοήθεια των Ιερέων π. Χρήστου Λιθαδιώτη και π. Ευαγγέλου Κεχριώτη, των Κατηχητριών Δήμητρας-Μαρία Δρεκόλια, Αρετής Τσιλογιάννη και Γεωργίας Μαζέρα απέδωσαν με επιτυχία ποιήματα και τραγούδια.
Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του στην εορτή και γενικά στο νησί. Συνεχάρη τους γονείς και τους κατηχητές των παιδιών για το περιεχόμενο και το αποτέλεσμα της εορτής, ευχαριστήθηκε την αθρόα παρουσία των ενοριτών στην εκδήλωση και υπενθύμισε διδακτικά προς όλους μας τη σύσταση του Ιησού Χριστού να ομοιάσουμε στα παιδιά ως προς την καθαρότητα και το άδολο της καρδιάς. Συνάμα επεσήμανε πως ο Θεός χαρίζει καρποφορία στον αγώνα και την ελπιδοφόρο προσπάθεια και στολίζει την κοινωνία των ανθρώπων με την ποικιλότητα και διαφορά των χαρισμάτων σε κάθε άνθρωπο.
Το πρωί της Δευτέρας 25 Ιουνίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, μετόχιο της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος Αγίου Όρους και το μεσημέρι αναχώρησε για την Αλόννησο όπου το απόγευμα παρέστη στην εορτή λήξης των Κατηχητικών σχολείων του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Αλοννήσου στην οποία τα παιδιά μαζί με την κατηχήτρια τους κυρία Ευγενία Μητσάκη-Αποστολίδου, πρεσβυτέρα του καλού Εφημερίου π. Αβραάμ και τη συνοδεία των μουσικών Ηλιάνα Παπαμίχου (πιάνο) και Γεωργίου Κώστογλου (κιθάρα) παρουσίασαν την εορτή τους, η οποία ήταν αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο και τη θάλασσα. Ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος, ενθουσιασμένος από τη θεματολογία και το αποτέλεσμα της προσπάθειας των παιδιών ανέφερε στον καταληκτήριο λόγο του πολλές αγιογραφικές παρομοιώσεις με τη θάλασσα και χαρακτήρισε την προστασία του περιβάλλοντος ως μια από τις αρετές που πρέπει να κατακτήσουν οι άνθρωποι.
Την Τρίτη 26 Ιουνίου ο Σεβασμιώτατος ποιμενάρχης μας μετέβη στο νησάκι» Κυρία- Παναγία» και πραγματοποίησε προσκύνημα στο εκεί μοναστήρι του Γενεθλίου της Θεοτόκου. Το νησάκι και το μοναστήρι αποτελούν μετόχιο της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους.
Την Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012, με τη χάρη του Θεού έλαβε χώρα η ορθρινή αρχιερατική χοροστασία και η θεία λειτουργία την οποία ετέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος στον κατάμεστο Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Αλοννήσου συμμετεχόντων των Πανοσιολογιωτάτου Πρωτοσυγκέλλου π. Νικοδήμου Ευσταθίου, του Αιδεσιμολογιωτάτου π. Αβραάμ Αποστολίδη και του διακόνου π. Νεκταρίου.
Λίγο πριν το τέλος της λατρευτικής σύναξης ο Σεβασμιώτατος κήρυξε το θείο λόγο έχοντας ως ερέθισμα το βίο του εορτάζοντος αγίου Σαμψών του ξενοδόχου και τόνισε πως και εμείς ως χριστιανοί είμαστε παρεπίδημοι και ξενοδοχούμαστε σε αυτή τη ζωή έχοντας ως πατρίδα τη μέλλουσα.
Το σύνολο των λατρευτικών συνάξεων και εκδηλώσεων και στα δυο νησιά μεταδόθηκαν ζωντανά από το Ρ/Σ της Μητροπόλεως μας στους 97,7 μεγακύκλους των FM.

Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος
Βάκη 21 - 341 00 Χαλκίδα
τηλ. 22210.60404-7, fax: 22210.61505
www.imchalkidos.gr - imchalkidos@yahoo.gr