Η φωτογραφία είναι το ημερολόγιό μου γραμμένο με φως. Είναι η συμμετοχή μου στήν καθημερινή ζωή.
Αντωνης Πριονας:Την ίδια συμβολή με αυτούς που γράφουν ιστορία έχουν και αυτοί που...την καταγράφουν.
Παναγιωτης Τοκπασιδης:Το μονο που μενει απ'το ποδοσφαιρο,φωτογραφιες και αναμνήσεις

Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017

..ξύλινη,συρόμενη πόρτα Περιοχη Αγ. Στεφανου

Το συγκρότημα Γεωργιάδη, κτίστηκε στις αρχές του 20 αιώνα, σε περιφραγμένο οικόπεδο, 16 στρεμάτων και είχε συνολική επιφάνεια 4600 τετρ.μέτρων. Παρήγαγε πυρηνέλαιο και σαπούνι και δευτερευόντως , πάγο. Η λειτουργία του σταμάτησε το 1962 και περιήλθε στην ιδιοκτησία της Εθνικής Τράπεζας. Αποτελείται από ανεξάρτητα, ανισοϋψή κτίρια, το ένα δίπλα στο άλλο, με τοξοτά υπέρθυρα, από συμπαγή τούβλα. Τα κτήρια αυτά χρησιμοποιούνταν σαν χώροι αποθήκευσης των προϊόντων που διακινούνταν, μέσω μιας μεγάλης ξύλινης,συρόμενης πόρτας, που υπάρχει στην πρόσοψη. Το 1993, μετά από πυρκαγιά, το κτίριο έχασε τις στέγες του και παραμένουν μόνο οι υπέροχες, πετρόκτιστες τοιχοποιίες του. Μέχρι το 1927 το εργοστάσιο έβγαζε μόνο πυρήνα. Μετά προστέθηκε κι άλλη πτέρυγα και έβγαζε και σαπούνια, διαφόρων μεγεθών (ανάλογα με το καλούπι). Το 1937 απασχολούσε περί τα 50 άτομα. Τα μισά από αυτά ήταν κορίτσια, όλα σχεδόν ανήλικα, και άλλους τόσους άνδρες. Οι κοπέλες έκαναν τις ελαφριές δουλειές (πρέσσα – κασέλιασμα), ενώ οι άντρες τις βαριές (το ξεφόρτωμα της πυρήνας και τις μεταφορές ). Μετά τον πόλεμο η μεγάλη αυτή περιουσία του Γεωργιάδη χάθηκε. Η τότε κυβέρνηση του πρότεινε να λάβει δάνειο με το σχέδιο Μάρσαλ, που θα τους βοηθούσε να ορθοποδήσουν. Οι απόγονοι του όμως αρνήθηκαν.

(4)  σελ. 124, στο βιβλίο “ Γειτονιές της  Χαλκίδας” : ....Οι ιστορίες λένε ότι ο  Κιαπέκος έφερε τον Βασίλειο  Γεωργιάδη από την  Κύμη, δεμένο, σ' ένα τσουβάλι, για να μη δει τον δρόμο και γυρίσει πίσω.  Τα πρώτα χρόνια τον είχε στην εταιρεία του, λογιστή, αλλά γρήγορα ο δαιμόνιος εκείνος άνθρωπος, με το επιχειρημετικό του μυαλό, έκανε δική του δουλειά και έγινε ο πλουσιότερος Χαλκιδαίος: ξυλεία, αποθήκες, αμπέλια, χτήματα, σπίτια, το ξενοδοχείο  ΠΑΛΙΡΟΙΑ, ακόμα και δική του τράπεζα απέκτησε ο  Γεωργιάδης.




ΠΗΓΕΣ

- " Γειτονιές της; Χαλκίδας" της Κλεοπάτρας Λυμπέρη, εκδόσεις Προοδευτική Εύβοια.
-  Ιωάννης Αντωνίου Αφεντάκης, Αθήνα 1988
-  Επαναδιατύπωση του Τ.Ε.Ε. - τμήμα Εύβοιας προς μόνιμη επιτροπή Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Οικιστικών Θεμάτων και την μόνιμη επιτροπή αρχιτεκτονικών
   θεμάτων και θεμάτων πολιτιστικής κληρονομιάς με θέμα: Γνωμοδότηση για Τροποποίηση Σχεδίου πόλης σε ιδιοκτησία Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Εύβοιας.
-  Ποθητός Καμάρας του Κωνσταντίνου Δημητούλη, 2009 Τ.Ε.Ε περιφερειακό τμήμα Ν. Εύβοιας.
-  Διπλωματική εργασία του Παναγιώτη Κανελόπουλου με θέμα "επαναχρήση βιομηχανικού κτηρίου στην περιοχή Άγιος Στέφανος Χαλκίδας" , Απρίλιος 2002.