Διαβάζονται Περισσότερο

Η κρουαζιέρα αντιστέκεται στις γεωπολιτικές εξελίξεις

της Σωτηρίας Γεροχειμώνα(*)
Στο νέο στατιστικό δελτίο του ΣΕΤΕ για τα αποτελέσματα της κρουαζιέρας το 2016 τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι ποικίλα και ενδιαφέροντα για την εξέλιξη αυτού του ιδιαίτερου τουριστικού προϊόντος της χώρας μας.
Καταρχήν αποτυπώνεται μία τάση σταθεροποίησης με τον αριθμό των επισκεπτών –επιβατών κρουαζιέρας να ανέρχεται στα 5.000.000. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος παρατηρήθηκε μία αύξηση +4,8% στις αφίξεις επιβατών και +0,2% στις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων για το 2016, έναντι αύξησης +0,5% στις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων και αύξησης +11,9% στις αφίξεις επιβατών το 2015. Το 2016 αποβιβάστηκαν κατά μέσο όρο 1.211 επιβάτες ανά λιμάνι, έναντι 1.158 το 2015, 1.289 το 2014 και 1.320 το 2013.


Παρόλο που οι αφίξεις υπολείπονται των επισκέψεων στα επίπεδα του 2013, και παρά τις δυσμενείς γεωπολιτικές εξελίξεις για την κρουαζιέρα στην Ανατολική Μεσόγειο παρατηρείται, ότι η πρώτη δεκάδα προορισμών (Πειραιάς, Σαντορίνη, Κέρκυρα, Μύκονος, Κατάκολο, Ρόδος, Ηράκλειο, Σούδα-Χανιά, Πάτμος, Κεφαλληνία –Ιθάκη, Πάτμος και Σούδα-Χανιά), παραμένουν με διαφοροποιήσεις στην κορυφή των προτιμήσεων της αγοράς.

Ωστόσο οι προορισμοί που έχουν πληγεί από την προσφυγική κρίση παρουσιάζουν διακυμάνσεις και παρουσιάζεται μείωση σε Ρόδο, Μυτιλήνη και Χίο, σταθερότητα στην Κω και αύξηση στη Σάμο.
Στο διάγραμμα που ακολουθεί αποτυπώνεται η επιβατική κίνηση στα κυριότερα λιμάνια της χώρας. Στην πρώτη θέση βρίσκεται ο Πειραιάς με αυξητική τάση, στη δεύτερη η Σαντορίνη με πτωτική τάση και στην τρίτη θέση η Κέρκυρα επίσης με αυξητικές τάσεις. Σε όρους άφιξης κρουαζιερόπλοιων, η εικόνα διαφοροποιείται και στην πρώτη θέση βρίσκεται ο Πειραιάς, στη δεύτερη η Μύκονος και στην τρίτη η Κέρκυρα.

Παρά το γεγονός ότι η κρουαζιέρα ως προϊόν έδειξε να μην «υποκύπτει» στις γεωπολιτικές αναταράξεις της Ανατολικής Μεσογείου, εντούτοις η χώρα μας οφείλει να αναπτύξει ένα μακρόπνοο σχέδιο δράσης και εκμετάλλευσης αυτού του ιδιαίτερου τουριστικού είδους για να συνεχίσει να λαμβάνει θετικά μηνύματα όχι μόνο σταθεροποίησης αλλά αύξησης.
(*) Η Σωτηρία Γεροχειμώνα έχει πτυχίο φιλοσοφίας από ιταλικό πανεπιστήμιο, πτυχίο ελληνικού πολιτισμού από ελληνικό πανεπιστήμιο και Μ.Sc. στη διοίκηση τουριστικών επιχειρήσεων, ενώ διαθέτει πιστοποιήσεις και εκτεταμένη εμπειρία σε θέματα προτύπων ποιότητας. Έχει συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, για θέματα τουρισμού και πολιτιστικής κληρονομιάς με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, τον Δήμο Πλατανιά και τον Δήμο Χανίων.

Posted by Elias Thalassis on 2/06/2017 11:23:00 π.μ. . Filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for � Η κρουαζιέρα αντιστέκεται στις γεωπολιτικές εξελίξεις �

Leave comment

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

Photo Gallery