Η φωτογραφία είναι το ημερολόγιό μου γραμμένο με φως. Είναι η συμμετοχή μου στήν καθημερινή ζωή.
Αντωνης Πριονας:Την ίδια συμβολή με αυτούς που γράφουν ιστορία έχουν και αυτοί που...την καταγράφουν.
Παναγιωτης Τοκπασιδης:Το μονο που μενει απ'το ποδοσφαιρο,φωτογραφιες και αναμνήσεις

Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Εκπαιδευτική εκδρομή 4ου Γυμνασίου Χαλκίδας

ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ 4ημερης ΕΚΔΡΟΜΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
 Εκπαιδευτική  εκδρομή  4  ημερών  διοργάνωσε  το 4ο Γυμνάσιο Χαλκίδας για τους μαθητές των Πολιτιστικών προγραμμάτων  των  Α΄  και  Β΄  Τάξεων.  Εξ’  αυτών 42 μαθητές έλαβαν  μέρος στην εκδρομή η οποία διεξήχθη  από  27  έως και 30 Μαρτίου 2015 με  ευρύτερο χώρο επίσκεψης την  Νότια Πελοπόννησο και συνοδούς  καθηγητές των Διευθυντή  και τους  Κωνσταντινίδου Ζωή -   Χαραλαμπίδου Ελένη – Πάζιο  Γεώργιο.
Η  επισκέψεις ξεκίνησαν  από την Καστροπολιτεία  του Μυστρά όπου με περιήγηση διαρκείας ξεναγήθηκαν  στην  παλαιά  Βυζαντινή Πολιτεία  σε όσα  σωζόμενα κτίσματα  υπάρχουν ακόμα,   παρατηρώντας  ιδιαιτέρως το Παλάτι των Παλαιολόγων που είναι σε διαδικασία αναστύλωσης και συντήρησης μαζί με  κάποιους  Ναούς. Το ομιχλώδες  και  βροχερό τοπίο  συνηγορούσε  στην  επιβλητικότητα  του χώρου. Στην  συνέχεια  επισκέφθηκαν  το  σωζόμενο  Μεσαιωνικό  Φρούριο  της  Μονεμβασιάς, στο  οποίο περιηγήθηκαν  υλοποιώντας  στην  πράξη  την εργασία τους για το Πολιτιστικό Πρόγραμμα  με  Θέμα τα  Κάστρα της  Ενετοκρατίας. Μετά την εκτεταμένη  περιήγηση με σύμμαχο τον  καιρό που  είχε  σταματήσει η βροχή και ο ήλιος τους ζέσταινε,  παρέμειναν για  φαγητό σε  ένα  από τα καλύτερα παραδοσιακά  εστιατόρια. Η πρώτη  ημέρα τελείωσε στο Γύθειο όπου  διανυκτέρευσαν αφού πρώτα περιηγήθηκαν  την  γραφική  κωμόπολη, επισκεπτόμενοι τον Πύργο του Μπέη της Μάνης Τζαννετάκη  Γρηγοράκη ο  οποίος ευρίσκεται στη νησίδα  Κρανάη   στο λιμάνι  του Γυθείου  και αποτελεί ιστορικό  διατηρητέο μνημείο  λειτουργώντας ως  ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο Μάνης.
Το  Σάββατο αναχώρησαν για  το Σπήλαιο Δυρρού μέσω Αρεόπολης όπου και παρέμειναν για επίσκεψη. Οι μαθητές με πολύ προσοχή και πειθαρχία φορώντας σωσίβια  επιβιβάστηκαν  στις βάρκες για την περιήγηση.  Εντύπωση  τους προκάλεσε όπως ήταν  αναμενόμενο τόσο  η πλωτή διαδρομή  όσο και η πεζή περιήγηση και η  ομορφιά του Σπηλαίου, το οποίο και  θεωρείται ένα από τα 10 καλύτερα στο κόσμο με εντυπωσιακούς πολύχρωμους σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Στη συνέχεια  αναχώρησαν για Καλαμάτα  με διαδρομή  μέσω της παραλιακής Δυτικής Μάνης ( Λιμένι - Οίτυλο) αφού  πρώτα  έκαναν στάση στην Καρδαμύλη, παραδοσιακό χωριό της περιοχής. Μετά  την  τακτοποίηση  στο Ξενοδοχείο  και το γεύμα  ξεναγήθηκαν στην πόλη της  Καλαμάτας επισκεπτόμενοι και το υπαίθριο Μουσείο  Σιδηροδρόμων.
Την  Κυριακή  αναχώρησαν για τον  οδικό   γύρο της χερσονήσου  επισκεπτόμενοι  κατά σειρά την Κορώνη,  Μεθώνη  με προορισμό  την Πύλο.  Στις  συγκεκριμένες κωμοπόλεις ξεναγήθηκαν στα  Μεσαιωνικά κάστρα και ιδιαιτέρως στην Μεθώνη  το  οποίο  και τους εντυπωσίασε η υποδομή του περισσότερο από  όλα. Η Πύλος ως γραφική  πόλη  και το κάστρο  της τράβηξε την προσοχή  τους,  όπου και  παρέμειναν  αρκετή  ώρα  και  για φαγητό. Η πόλη  ήταν γεμάτοι  από ξένους επισκέπτες καθώς στο λιμάνι είχε  αγκυροβολήσει  ένα μεγάλο κρουαζιερόπλοιο. Το απόγευμα επέστρεψαν  στην Καλαμάτα.
Την  Δευτέρα  και τελευταία  ημέρα  της εκδρομής επέστρεψαν από διαφορετικό δρομολόγιο για να επισκεφθούν την ορεινή Αρκαδία, όπως  Καρύταινα,  Στεμνίτσα, Δημητσάνα, Βυτίνα. Στην Στεμνίτσα παρέμειναν για  λίγο  για  να  θαυμάσουν  ίσως  το  πιο  όμορφο πετρόχτιστο  ορεινό χωριό της περιοχής. Διερχόμενοι  από  Δημητσάνα επισκέφθηκαν το Μουσείο Υδροκίνησης ένα σύμπλεγμα ενοτήτων όπου παρουσιάζεται ο τρόπος εκμετάλλευσης των νερών τα παλιά χρόνια     ( νερόμυλοι – ταμπάκικα – πλύσιμο ρούχων ) αλλά και η προσφορά  της περιοχής το 1821 στην Επανάσταση, με την παραγωγή μπαρουτιού στον συγκεκριμένο χώρο. Εντυπωσιασμένοι  στη συνέχεια παρέμειναν στην Βυτίνα  για φαγητό. Στην πορεία τους λίγο πριν την Τρίπολη στην Μαντινεία, επισκέφθηκαν έναν ιδιωτικό χώρο όπου  έχουν χτίσει ένα ναό με τρεις ρυθμούς μαζί ,
άκρως  περίεργο  ομολογουμένως  με  ονομασία  Αγ. Φωτεινή.
Επέστρεψαν δε  στη Χαλκίδα  ευχαριστημένοι  με  αρκετές εικόνες και παραστάσεις από την 4ημερη εκδρομή τους.

                                                                                 Ο  ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
                                                                                                                     ΚΑΠΕΝΤΖΩΝΗΣ   Α.