Η φωτογραφία είναι το ημερολόγιό μου γραμμένο με φως. Είναι η συμμετοχή μου στήν καθημερινή ζωή.
Αντωνης Πριονας:Την ίδια συμβολή με αυτούς που γράφουν ιστορία έχουν και αυτοί που...την καταγράφουν.
Παναγιωτης Τοκπασιδης:Το μονο που μενει απ'το ποδοσφαιρο,φωτογραφιες και αναμνήσεις

Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Επίσκεψη μαθητών της Β Τάξης στο Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας .

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Εντυπωσιακή και πρωτότυπη εκπαιδευτική επίσκεψη πραγματοποίησαν οι μαθητές / τριες της Β Τάξης του 4ου Γυμνασίου Χαλκίδας την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014, στο Πρότυπο Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας ( Βωξίται Παρνασσού ) στο 51ο χιλ Λαμίας - Άμφισσας .
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διδασκαλίας του μαθήματος της Γεωγραφίας ( Γεωλογική εξέλιξη Ευρώπης - Ελλάδας ) . Εξήντα δυο μαθητές / τριες και τέσσερεις συνοδοί καθηγητές ( Κουτσαντωνίου Ευάγγελος - Μητάκη Ευαγγελία - Παπαδιόχου Σοφία - Μούχαλου Αγγελική ) μαζί με τον Διευθυντή του Γυμνασίου κ Καπεντζώνη Ανδρέα , ξεναγήθηκαν στις στοές των ορυχείων , ζώντας για λίγο τις πραγματικές συνθήκες εργασίας των μεταλορύχων , αφού μετακινήθηκαν στο εσωτερικό της Στοάς 850 με ειδικό Vagonetto , ευρισκόμενοι 560 μ . στο εσωτερικό αυτής και 240μ . κάτω από την κορυφή του βουνού . Σε χαμηλή θερμοκρασία εντός και εκτός της Στοάς , καθώς το εξωτερικό τοπίο ήταν κρύο και ομιχλώδες , φορώντας κράνη και στολές σε ένα επιβλητικό περιβάλλον με αρκετό σκοτάδι , τούνελ με προστατευτικά υποστηρίγματα και αρκετό νερό να διαπερνά την οροφή της στοάς , με ειδικά οπτιακουστικά εφέ , ξεναγήθηκαν περπατώντας προς την έξοδο της στοάς , ζώντας την χρονολογική εξέλιξη της διαδικασίας εξόρυξης του μεταλλεύματος από την αρχή δημιουργίας των μεταλλείων μέχρι σήμερα . Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το Μουσείο ορυκτών , τις νέες διαδραστικές αίθουσες προβολών με προβολές για την βιομηχανική επεξεργασία του βωξίτη , παρουσίαση ιστορικών αρχείων από τον τρόπο λειτουργίας των μεταλλείων , αφηγήσεις εργατών για την ζωή στα μεταλλεία , και ανάλυση της μετατροπής του μεταλλεύματος από πρωτογενές υλικό σε αλουμίνα και τα παράγωγα αυτής .
 Επίσης επισκέφθηκαν και την υπαίθρια έκθεση μηχανημάτων επιφανειακής εξόρυξης του βωξίτη και αφού επέδωσαν αναμνηστικό προς τους υπεύθυνους του Vagonetto , σε ανάμνηση των επισκέψεων του σχολείου , αποχώρησαν ενθουσιασμένοι με εντυπωσιακές παραστάσεις από την συγκεκριμένη επίσκεψη τους .

ΘΕΜΑ : 1 . Επίσκεψη μαθητών της Α Τάξης στους Δελφούς - Αράχωβα .


Εκπαιδευτική επίσκεψη πραγματοποίησαν την ίδια ημέρα και εβδομήντα μαθητές / τριες της Α Τάξης στον Όσιο Λουκά , Δελφούς - Αράχοβα . Οι μαθητές συνοδευόμενοι από τους : Λάλου Κων / να - Γεωργούση Μαρία - Μπούνια Άννυ μαζί με τον Υποδιευθυντή του σχολείου κ Αγγελίδη Νικόλαο , επισκέφθηκαν κατά σειρά την Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά και στη συνέχεια τους Δελφούς . Εκεί ξεναγήθηκαν τόσο στο Αρχαιολογικό Μουσείο όσο και στους υπόλοιπους ιστορικούς χώρους , βλέποντας στην πράξη αυτά που διδάχθηκαν στα μάθημα της Ιστορίας . Στη συνέχεια αναχώρησαν για Αράχοβα όπου μαζί με την Β ' Τάξη παρέμειναν για φαγητό . Αποχώρησαν δε και αυτοί ενθουσιασμένοι από την ημερήσια εκπαιδευτική επίσκεψη τους .
 Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
 ΚΑΠΕΝΤΖΩΝΗΣ  ΑΝΔΡΕΑΣ
ΠΕ 11