Η φωτογραφία είναι το ημερολόγιό μου γραμμένο με φως. Είναι η συμμετοχή μου στήν καθημερινή ζωή.
Αντωνης Πριονας:Την ίδια συμβολή με αυτούς που γράφουν ιστορία έχουν και αυτοί που...την καταγράφουν.
Παναγιωτης Τοκπασιδης:Το μονο που μενει απ'το ποδοσφαιρο,φωτογραφιες και αναμνήσεις

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

ΕΟΡΤΑΣΤΗΚΕ ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ Η ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Ν Τ Υ Π Ο Υ

Την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου πρωί το 2014 , ιστορική στην Παλαιοχριστιανική Βασιλική της Πολιούχου Χαλκίδος Αγίας Παρασκευής έλαβε χώρα , σύμφωνα με την παράδοση του Τόπου μας , ο επίσημος εορτασμός της Σύναξης των Τριών Ιεραρχών , την με Θεία Λειτουργία , στην οποία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας , Μητροπολίτης Χαλκίδος , Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ . Χρυσόστομος , συμπαραστατούμενος από Ιερείς της Πόλεώς μας και συμμετείχαν οι Διευθυντές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ . Γεώργιος Συρίμης και της Δευτεροβάθμιας κ . Αικατερίνη Καραμάνου , Διευθυντές και καθηγητές Σχολείων της Χαλκίδος , εκπρόσωποι φορέων και αντιπροσωπείες μαθητών από όλα τα Σχολεία , με τις σημαίες τους .
Μετά την ανάγνωση του Ευαγγελικού Αναγνώσματος , διαβάστηκε στους μαθητές που από νωρίς είχαν προσέλθει στον Ιερό Ναό , το μήνυμα της Ιεράς Συνοδού της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τους μαθητές και τις μαθήτριες των Σχολείων της Πατρίδος μας .
Στη διάρκεια του Κοινωνικού , μίλησε θαυμάσια ο κ . Άγγελος Μαντάς , δρ . φιλολογίας και Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων , ο οποίος αναφέρθηκε στην συνολική προσφορά των Τριών Ιεραρχών στο μέγα γεγονός της Παιδεία .
Μεταξύ των πολλών ουσιαστικών επισημάνσεών του ο κ . Μαντάς τόνισε ότι " στους τρεις αυτούς μεγάλους πατέρες του 4ου μ . Χ . αιώνα οφείλεται πρωτίστως και κυρίως η διαχρονική αναγνώριση της αξίας του αρχαίου ελληνικού πνευματικού μεγαλείου και η κριτική πρόσληψή του από τον χριστιανικό κόσμο σε Ανατολή και Δύση » ενώ παράλληλα επεσήμανε ότι « η πολύπλευρη παιδεία που απέκτησαν οι Τρεις Ιεράρχες δεν ήταν γι ' αυτούς μια στείρα ακαδημαϊκή υπόθεση . Είναι , στην περίπτωσή τους , άξιος ιδιαίτερης μνείας ο συνδυασμός της ακαδημαϊκής μόρφωσης και καλλιέργειας με τον πρακτικό βίο και τις ανάγκες του . Οι Τρεις Ιεράρχες δεν ήταν διανοούμενοι αποκομμένοι από τον λαό . Σπούδασαν πολλές επιστήμες για να προσφέρουν στον συνάνθρωπο . Την πολυσχιδή επιστημονική τους κατάρτιση δεν τη χρησιμοποίησαν για ατομική προβολή , αλλά για να προσφέρουν στον αδελφό τους » . Τέλος , αναφερόμενος στις παιδαγωγικές τους αντιλήψεις , είπε ότι " μοιάζουν σαν να βγαίνουν όχι μέσα από κείμενα του 4ου μ . Χ . αιώνα , αλλά ότι περιέχονται σε συγγράμματα των παιδαγωγών του εικοστού και του εικοστού πρώτου αιώνα » .
Στην Απόλυση της Θείας Λειτουργίας , τελέστηκε Αρτοκλασία , την οποία προσέφεραν οι Διευθύνσεις Εκπαιδεύσεως , υπέρ υγείας των διδασκόντων και διδασκομένων στα Σχολεία μας , καθώς και Ιερό Μνημόσυνο για τους κεκοιμημένους ευεργέτες , δωρητές , διδάσκοντες και διδασκομένους στο χώρο της Παιδείας .
Στο τέλος , ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ . Χρυσόστομος ευχαρίστησε και συνεχάρη τις Διευθύνσεις Εκπαιδεύσεως και τους διδάσκοντες για την παρουσία τους και την τιμή προς τους Τρείς Ιεράρχες , τον εκλεκτό ομιλητή κ . Μαντά , τους μαθητές και τις μαθήτριες για την υποδειγματική παρουσία και συμπροσευχή τους στον Ι . Ναό και την συμμετοχή τους στην Θεία Κοινωνία , ενώ τόνισε ότι οι Τρεις Ιεράρχες υπηρέτησαν την Αλήθεια και γι ' αυτό μας άφησαν ουσιαστικό παράδειγμα για το πώς θα πρέπει να οικοδομηθεί ο κόσμος και η ζωή μας . " Με ψέματα ο κόσμος δεν χτίζεται " επεσήμανε « παρά μόνο με την Αλήθεια της Πίστεως και της Σοφίας του Θεού » .
Σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες που προσήλθαν , ο Σεβασμιώτατος προσέφερε ως δώρον ευλογίας ένα καλαίσθητο βιβλίο με τη ζωή και το έργο των Τριών Ιεραρχών και με τον Παρακλητικό τους Κανόνα , προτρέποντας τα παιδιά να προσεύχονται διαρκώς σ ' Εκείνους για τον Άνωθεν φωτισμό τους .
Αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία , ο Σεβασμιώτατος παρέθεσε δεξίωση προς τιμήν των εκπαιδευτικών στο παρακείμενο Πνευματικό Κέντρο του Ι . Ναού , όπου υπήρξε η δυνατότητα της συζήτησης και της ζεστής και καρδιακής επικοινωνίας όλων .

Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος
Βάκη 21 - 341 00 Χαλκίδα
τηλ . 22210,60404-7 , Fax : 22210.61505
www.imchalkidos.gr - imchalkidos@yahoo.gr