Η φωτογραφία είναι το ημερολόγιό μου γραμμένο με φως. Είναι η συμμετοχή μου στήν καθημερινή ζωή.
Αντωνης Πριονας:Την ίδια συμβολή με αυτούς που γράφουν ιστορία έχουν και αυτοί που...την καταγράφουν.
Παναγιωτης Τοκπασιδης:Το μονο που μενει απ'το ποδοσφαιρο,φωτογραφιες και αναμνήσεις

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΔΙΑΦΥΛΑΞΕΩΣ ΤΗΣ ΙΕΡΟΤΗΤΟΣ ΤΟΥ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΒΑΠΤΙΣΜΑΤΟΣ

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Ν Τ Υ Π Ο Υ


Την υπ ' αριθμ . 77η Εγκύκλιό του προς τα μέλη της Τοπικής μας Εκκλησίας περί της διαφυλάξεως της ιερότητος του Μυστηρίου του Βαπτίσματος , εξαπέλυσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ . Χρυσόστομος , η οποία αναγνώσθηκε σε όλες τις Ενορίες μας την παρελθούσα Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013 και το περιεχόμενό της , το οποίο , με την ευθύνη των Ιερέων , καθίσταται , πλέον , υποχρεωτικό , έχει ως εξής :
« Αγαπητοί Πατέρες και ευλογημένοι μου Χριστιανοί ,
Παρατηρώ ότι , κατά τα τελευταία κυρίως χρόνια , μία επικίνδυνη τάση εκκοσμικεύσεως έχει εισέλθει και στον ιερό χώρο της θείας λατρείας , με αποτέλεσμα να χάνεται η ουσία των τελουμένων αγίων μυστηρίων , τα οποία και γελοιοποιούνται ενίοτε , με τις επιλογές μας και τη στάση μας . Με την αγάπη , λοιπόν , που σας έχω , αλλά και το αίσθημα μεγάλης ευθύνης το οποίο με διακατέχει , ως Επίσκοπο , σας παρακαλώ να προσέξετε πολύ αυτά που σήμερα σας γράφω και έχουν σχέση με το άγιο Βάπτισμα , το οποίο αποτελεί την θύρα της Βασιλείας των Ουρανών .
Πρέπει , κατ ' αρχήν , όλοι να κατανοήσουμε ότι το Βάπτισμα δεν είναι παιγνίδι . Βαπτίζουμε τα παιδάκια μας στην βρεφική τους και τη νηπιακή ηλικία , εντάσσοντάς τα στο σώμα και τη Χάρη του Χριστού , την Αγία μας Εκκλησία , αλλ ' αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει και να μετατρέψουμε την Εκκλησία μας ( τον Ι . Ναό μας ) σε παιδική χαρά .
Προς αυτήν την κατεύθυνση μας προϊδεάζουν , είναι αλήθεια , πολλά από τα προσκλητήρια , τα οποία , στην προσπάθειά τους να πρωτοτυπήσουν , δίνουν την εντύπωση ότι μας προσκαλούν σε « πάρτυ » και όχι σε μυστήριο . Ακολουθεί ο δήθεν στολισμός στον Ιερό Ναό , που αρχίζει από τα σκαλοπάτια της Εκκλησίας και επεκτείνεται τις περισσότερες φορές και εντός Αυτής και περιλαμβάνει μπαλόνια , κορδέλες , μίκυ μάους , λουλούδια , κ.λπ. Δυστυχώς , ούτε η κολυμβήθρα εξαιρείται από τέτοιους στολισμούς , ενώ και στις λαμπάδες , που συμβολίζουν το φως του Χριστού , ακόμη - ακόμη και στο μπουκάλι με το λάδι τοποθετούνται φιγούρες κινουμένων σχεδίων , αρκουδάκια , κουκλάκια και ο , τι άλλο επινοεί το εμπορικό δαιμόνιο , άσχετο πάντως με το μυστήριο . Αυτά όμως δεν είναι δυνατόν να συνεχισθούν . Πολλές φορές συμβουλεύσαμε , παραπονεθήκαμε , διδάξαμε σε κηρύγματα , ευκαίρως ακαίρως , τώρα ήλθε η ώρα της απαγορεύσεως . Τίποτε από όσα αναφέρθηκαν η άλλα αυτού του κοσμικού πνεύματος δεν επιτρέπεται στο εξής να τοποθετούνται στα σκαλοπάτια του Ιερού Ναού η , πολύ περισσότερο , εντός Αυτού . Εάν οπωσδήποτε επιθυμεί κάποιος να κάμει τέτοιους στολισμούς , τότε ας στολίσει την αίθουσα της δεξιώσεως η την οικία του . Δυστυχώς , όλα αυτά που κοστίζουν πολλά χρήματα , όπως και τα άλλα έξοδα των φωτογραφιών , βίντεο , κέντρων διασκεδάσεως κ.λπ. συνυπολογίζονται απερίσκεπτα και πάντως άδικα από τους ενδιαφερομένους στα έξοδα των μυστηρίων , με αποτέλεσμα να διακηρύττεται πλέον ότι τα μυστήρια της Εκκλησίας κοστίζουν και γι ' αυτό προπαγανδίζονται ως απλά και φθηνά , συνεπώς και προτιμητέα , τα πολιτικά .
Αγαπητά μου παιδιά ,
Σας παρακαλώ , να κατανοήσετε όσα με πολλή αγάπη σας έγραψα και να μη με παρεξηγήσετε . Σκεφθήτε , παρακαλώ , ότι θα μπορούσα να σιωπήσω και να είμαι καλός με όλους , υπάκουος σε όλων τις επιθυμίες . Πιστεύω , όμως , ότι δεν επιθυμείτε τέτοια ψεύτικη μεταχείριση , που θα έχει για μένα αυστηρότατη τιμωρία από το Θεό και για σας και τα σπλάγχνα σας οδυνηρές συνέπειες . Η αθεοφοβία και η ασέβεια παιδαγωγείται από το Θεό , για να συνέρχονται από την αναισθησία τους όσοι αναιδώς παρανομούν .
Με την ευκαιρία μάλιστα αυτής της επικοινωνίας , σας συνιστώ , να προσφέρετε στους συμμετέχοντες στη Βάπτιση , ως μαρτυρικά , « φλουράκια » , που εικονίζουν το Χριστό και την Παναγία , τον τίμιο Σταυρό η μικρά εικονίδια του αγίου , του οποίου ο νεοφώτιστος έλαβε το όνομα . Και για την ενδυμασία θέλω να σας συμβουλεύσω . Η παράδοση της Εκκλησίας μας , θέλει λευκά τα ενδύματα του Βαπτισθέντος , προκειμένου , και δι ' αυτού του τρόπου , να δηλώνεται η λευκότης και η λαμπρότης του άσπιλου και αμόλυντου ψυχικού χιτώνα , τον οποίο έλαβε ο νεοφώτιστος , ενδυσάμενος τον Χριστό . Δεν είναι , λοιπόν , αμαρτία και εντροπή να υπακούουμε , καλοπροαίρετα δεν λέγω , όχι σωστά όμως , σε ό , τι μας επιβάλλει η μόδα και όχι στην Εκκλησία , της οποίας γίνεται μέλος το παιδί μας με το Βάπτισμα ?
Και οι μεγάλοι , ακόμη , πρέπει να προσέξουμε την συμπεριφορά μας και την ενδυμασία μας . Πολλοί εισέρχονται στον Ιερό Ναό με ενδυμασία αταίριαστη , δηλαδή άσεμνη , ενώ και η στάση τους στην Εκκλησία και η εν γένει συμπεριφορά τους δεν είναι η αρμόζουσα . Σχηματίζουν παρέες , συζητούν , αντί να προσεύχονται , αστειεύονται , γελούν , μασούν τσίχλες , κάποιοι μάλιστα και δεν διστάζουν να καπνίζουν ακριβώς στην είσοδο της Εκκλησίας . Είναι φοβερό να πέσουμε όλοι μας , Κληρικοί και Λαϊκοί , στα χέρια του ζώντος Θεού , ο Οποίος θέλει το Ναό Του οίκο προσευχής και διώχνει κακήν κακώς τους ασεβείς και αδιάντροπους .
Τελειώνοντας , αφού σας ευχαριστήσω εκ των προτέρων για την πιστή τήρηση των παραπάνω , θυμίζω , προς αποφυγήν παρεξηγήσεων και αποκατάστασιν της αληθείας , ότι για την τέλεση των Ιερών Μυστηρίων , μπορείτε , εάν θέλετε και ό , τι έχετε ευχαρίστηση να προσφέρετε , υπέρ του Ιερού Ναού και του προσωπικού του , επί αποδείξει . Θεωρώ δε περιττό , ως αυτονόητο , να βεβαιώσω ότι είναι απολύτως κατανοητή και η αδυναμία οιασδήποτε προσφοράς . Ευτυχώς , έχουμε Ιερείς που αγαπούν δίχως να απαιτούν .
Εύχομαι να έχετε πλούσια την ευλογία του Θεού στη ζωή σας και να χαίρεστε τα παιδιά σας , καμαρώνοντάς τα να προκόπτουν « σοφία και ηλικία και χάριτι , παρά Θεώ και ανθρώποις » ( Λουκ. 2 , 52 ) .
Επί τούτοις διατελώ ,
Μετά πατρικών παρακλήσεων , ευχών και αγάπης
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
† ο Χαλκίδος ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ »

Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος
Βάκη 21 - 341 00 Χαλκίδα
τηλ . 22210,60404 - 7 , fax : 22210.61505
www.imchalkidos.gr - imchalkidos@yahoo.gr