Η φωτογραφία είναι το ημερολόγιό μου γραμμένο με φως. Είναι η συμμετοχή μου στήν καθημερινή ζωή.
Αντωνης Πριονας:Την ίδια συμβολή με αυτούς που γράφουν ιστορία έχουν και αυτοί που...την καταγράφουν.
Παναγιωτης Τοκπασιδης:Το μονο που μενει απ'το ποδοσφαιρο,φωτογραφιες και αναμνήσεις

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

ΕΚΑΡΗ ΜΟΝΑΧΟΣ ΚΑΙ ΕΧΕΙΡΟΤΟΝΗΘΗ ΔΙΑΚΟΝΟΣ

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Ν Τ Υ Π Ο Υ
Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ














ΕΚΑΡΗ ΜΟΝΑΧΟΣ ΚΑΙ ΕΧΕΙΡΟΤΟΝΗΘΗ ΔΙΑΚΟΝΟΣ
Το διήμερο Σάββατο 23 και Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013 , η Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος εβίωσε μια ιδιαίτερη πνευματική χαρά , αφού ένα από τα επίλεκτα στελέχη της και στενός συνεργάτης του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ . Χρυσοστόμου , συγκαταλέχθηκε στην ευλογημένη χορεία των Διακόνων της Εκκλησίας , αφού πρώτα ελεύθερα επέλεξε την Μοναχική βιοτή και πολιτεία .
Πρόκειται για τον 33χρονο κ . Ιωάννη Καλύβα , Γραμματέα της Ιεράς Μητροπόλεως και του Μητροπολιτικού Συμβουλίου Αυτής , ο οποίος το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013 το απόγευμα , στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου ΑΡΜΑ , κατά την διάρκεια της Ακολουθίας του Μεγάλου Αρχιερατικού Εσπερινού εκάρη Μοναχός , δια των σεπτών χειρών του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ . Χρυσοστόμου , λαβών το μοναχικό όνομα ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ , δηλωτικό του νέου τρόπου ζωής , στον οποίον ελεύθερα επέλεξε να εισέλθει και να πορευθεί από τούδε και στο εξής .
Με ιδιαίτερη συγκίνηση ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την μοναχική καθιέρωση του π . Χρυσοστόμου , στον οποίον εμπιστεύθηκε σπουδαία διδάγματα της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας , κατά την διάρκεια της προσφωνήσεώς του προς εκείνον . Συγκεκριμένα και με αφορμή φράση της μοναχικής Κουράς , κατά την διάρκεια της νουθεσίας προς τον νέο μοναχό , κάλεσε τον π . Χρυσόστομο , να παραμείνει εσαεί προσκολλημένος στον Χριστό , κρατώντας την φλόγα του θείου έρωτος , που πυρπόλησε την ψυχή του και τον έκαμε να επιλέξει την μοναχική οδό . Αυτή η ολοκληρωτική αγάπη προς τον Χριστό , όπως τόνισε ο Σεβασμιώτατος , θα του δώσει την δύναμη να παλέψει με τους πειρασμούς και τις δοκιμασίες και να παραμείνει σταθερός στην εκούσια επιλογή της μοναχικής οδού , έως τέλους . Τον προέτρεψε δε , αυτό να το πράξει , μιμούμενος τον βίο και την πολιτεία και την έως εσχάτων φλογερή αγάπη του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου , του οποίου το όνομα εξόχως τιμητικά έλαβε , όπως και του μακαριστού Μητροπολίτου Χαλκίδος κυρού Χρυσοστόμου του Α , του ανθρώπου της προσευχής , του συνετού , εργατικού και πράου , όπως τον χαρακτηρισε .
Πολλοί Κληρικοί της Τοπικής μας Εκκλησίας , αλλά και πλήθος πιστού λαού του Θεού προσήλθε στο ιστορικό Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου ΑΡΜΑ για να προσευχηθούν όλοι για τον φωτισμό και την ενίσχυση του νέου Μοναχού π . Χρυσοστόμου , καταθέτοντας την ικεσία τους στο τροπαιοφόρο μάρτυρα Γεώργιο , τον Οποίον ιδιαιτέρως οι κάτοικοι της περιοχής του Ληλαντίου Πεδίου ευλαβούνται και γι ' αυτό συμπαρίστανται παντοιοτρόπως τόσο στον Ηγούμενο π . Χριστόδουλο Μάνια , όσο και στον μοναχό π . Λουκά που μόνιμα κατοικεί και διακονεί τον Άγιο γεώργιο στην Ιερά Μονή , αλλά και τους υπολοίπους πατέρες και αδελφούς Της που , με άδεια του Ηγουμενοσυμβουλίου , ευρίσκονται αποσπασμένοι σε Ενορίες για να καλύψουν υπάρχουσες ιεραποστολικές ανάγκες , αλλά συνεχίζουν να Την διακονούν καθημερινά εκ περιτροπής , ώστε να λειτουργείται τακτικότατα και να παραμένει ανοιχτή , για να υποδέχεται τους ευλαβείς προσκυνητές του Αγίου Γεωργίου .
Την επομένη ημέρα Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013 το πρωί , κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας , στον φωτοβολούντα Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Χαλκίδος , ο Μοναχός π . Χρυσόστομος Καλύβας εχειροτονήθη Διάκονος της Εκκλησίας του Χριστού από τον Γέροντά του και σεπτό Ποιμενάρχη μας , Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ . Χρυσόστομο , συλλειτουργούντων πολλών Κληρικών της Τοπικής μας Εκκλησίας .
Από νωρίς το πρωί ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου είχε γεμίσει από τους πιστούς χριστιανούς , ιδιαιτέρως τους ενορίτες του Αγίου Νικολάου , αφού περισσότερο από μια δεκαπενταετία , από τα μαθητικά του χρόνια ακόμη , ο π . Χρυσόστομος συνδέθηκε με την Ενορία του Αγίου Νικολάου και γαλουχήθηκε πλησίον του Προϊσταμένου της , Πρωτοπρεσβυτέρου π . Ηλία Αγιαννίτη , ο οποίος είναι και ο πνευματικός πατέρας του νεοχειροτονηθέντος και χορηγήσας σ ' εκείνον την απαιτούμενη Κανονική Συμμαρτυρία για την χειροτονία του . Ο π . Χρυσόστομος διακονεί όλα αυτά τα χρόνια στον Ι . Ναό ως ιεροψάλτης , κατηχητής και μέλος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και είναι ιδιαιτέρως αγαπητός σε όλους τους ενορίτες του για την ευγένεια των τρόπων του , την εσωτερική του καλλιέργεια και την συνεπή προς το θέλημα του Θεού ζωή του . Πολλοί άνθρωποι , όμως , προσήλθαν και από το Μετόχι Κηρέως , αλλά και από την Κοτσικιά Νηλέως , χωρίων της Βορείου Ευβοίας , απ ' όπου κατάγονται ο πατέρας και η μητέρα του , αντιστοίχως , για να συμμετάσχουν στην χαρά του συμπατριώτη τους νέου Κληρικού . όπως και άνθρωποι από την ευρύτερη κοινωνία της Χαλκίδος , αφού η τριετής και πλέον διακονία του ως Γραμματέως της Ιεράς Μητροπόλεως τον έχει καταξιώσει στην συνείδηση ​​του Κλήρου και του λαού της Τοπικής μας Εκκλησίας .
Στην προσφώνησή του κατά την χειροτονία του , ο π . Χρυσόστομος ομολόγησε ενώπιον της Εκκλησίας τα αισθήματα της ψυχής του , με τα οποία προσεγγίζει την Αγία Τράπεζα , ενώ ευχαρίστησε στα πρόσωπα εκείνα που τον βοήθησαν στη ζωή του , μεταξύ των οποίων μνημόνευσε τους γονείς και τ ' αδέλφια του , Κληρικούς και Καθηγητές του , κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον πνευματικό του , π . Ηλία Αγιαννίτη και στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ . Χρυσόστομο , ο οποίος του εμπιστεύθηκε σημαντικά καθήκοντα , ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε λειτουργούς του Θεού , οι οποίοι τον βοήθησαν και βρίσκονται στο Ουράνιο Θυσιαστήριο της Βασιλείας του Θεού
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ . Χρυσόστομος στην ομιλία του , έλαβε αφορμή από το Αποστολικό Ανάγνωσμα της ημέρας ( Γαλ. 6 , 11-18 ) και τόνισε στο νέο Διάκονο ότι θα πρέπει να μένει πιστός στον Εσταυρωμένο Χριστό και να καυχάται « εν τω Σταυρώ του Κυρίου » , κατά το πρότυπο του Αποστόλου Παύλου , αποφεύγοντας τον πειρασμό της ανθρωπαρέσκειας και της αυταρέσκειας , ο οποίος πολύ έντονα εμφανίζεται στους Λειτουργούς του Θεού . Τον κάλεσε , ακόμη , να παραμείνει διάκονος - υπηρέτης των ανθρώπων , βαδίζοντας όμως την οδό της Εκκλησίας και όχι του εγωισμού των όποιων ανθρώπων , οι οποίοι αρέσκονται να τοποθετούν « ταμπέλες » στους λειτουργούς της , ανάλογα με τα συμφέροντά τους , ενώ δεν παρέλειψε να του επισημάνει ότι η ζωή της ιερωσύνης και της πιστότητας στο θέλημα του Θεού δεν έχει μόνο πειρασμούς , αλλά και αμέτρητες και ασύγκριτες χαρές και ευλογίες .
Η συνείδηση ​​του πληρώματος της Εκκλησίας που παροικεί στη Χαλκίδα έδωσε το απαραίτητο « σύμψηφό » της για τον νέο Διάκονο π . Χρυσόστομο , βροντοφωνάζοντας το « Άξιος » κατά την διάρκεια της χειροτονίας του .
Ο νέος Διάκονος θα συνεχίζει να διακονεί ως Γραμματεύς της Ιεράς Μητροπόλεως , απ ' όπου και θα συνεχίσει να μισθοδοτείται , δίχως καμία επιβάρυνση του Κρατικού Προϋπολογισμού , αφού μετά την παύση των διορισμών και των εφημερίων από το Κράτος , δεν δύναται , προς το παρόν , να λάβει εφημεριακή θέση , μισθοδοτούμενη από το Κράτος .
Επιπλέον , ο π . Χρυσόστομος θα παραμείνει Διάκονος για μικρό χρονικό διάστημα , διότι , συν Θεώ , στην πανήγυρη του Αγίου Νικολάου στη Χαλκίδα , θα χειροτονηθεί και πρεσβύτερος για να υπηρετήσει στην ίδια Ενορία ως τρίτος εφημέριός της , πλησίον του π . Ηλία και του π . Χαραλάμπους Ταραμίγκου , αφού είναι πλέον απαραίτητη η παρουσία και άλλου εφημερίου στον Ι . Ναό του Αγίου Νικολάου , μετά την , οικεία βουλήσει , συνταξιοδότηση του π . Αντωνίου Αντωνίου , έως πρόσφατα εφημερίου του Ι . Ναού Παναγίας Οδηγητρίας ( Μέσα Παναγίτσα ) , Παρεκκλησίου της Ενορίας του Αγίου Νικολάου .
Οι Ιερές Ακολουθίες και των δύο ημερών , στις οποίες θαυμασιώτατα έψαλλαν οι Ιεροψάλτες του Ι . Ν . Αγίου Νικολάου Χαλκίδος κ . Σπυρίδων Σιμιτζής και κ . Δήμος Τσίμπος ( μουσικοδιδάσκαλος του νέου Διακόνου π . Χρυσοστόμου ) , μαζί με τα εκλεκτά μέλη των βυζαντινών χορών τους , μεταδόθηκαν απευθείας από τον Ρ / Σ της Ιεράς Μητροπόλεως στους 97,7 μεγακύκλους των fm .

Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος
Βάκη 21 - 341 00 Χαλκίδα
τηλ . 22210,60404 - 7 , fax : 22210.61505
www.imchalkidos.gr - imchalkidos@yahoo.gr