Η φωτογραφία είναι το ημερολόγιό μου γραμμένο με φως. Είναι η συμμετοχή μου στήν καθημερινή ζωή.
Αντωνης Πριονας:Την ίδια συμβολή με αυτούς που γράφουν ιστορία έχουν και αυτοί που...την καταγράφουν.
Παναγιωτης Τοκπασιδης:Το μονο που μενει απ'το ποδοσφαιρο,φωτογραφιες και αναμνήσεις

Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Ιερας Μητροπολις χαλκιδος: «Ψυχική Υγεία και Οικονομική Κρίση

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ
Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012, στις 7:00 το απόγευμα στην πάντοτε φιλόξενη Αίθουσα Εκδηλώσεων της Περιφερειακής Ενότητος Ευβοίας στην Χαλκίδα, η Ανοικτή Εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος με θέμα: «Ψυχική Υγεία και Οικονομική Κρίση: αναγνωρίζοντας και προλαμβάνοντας την αυτοκαταστροφική συμπεριφορά».
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Μ.Κ.Ο. «Η ΚΛΙΜΑΚΑ», η οποία έχει ιδιαίτερη εξειδίκευση στον τομέα πρόληψης των αυτοκτονιών, με εισηγητές τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο, τον κ. Κυριάκο Κατσαδώρο, Ψυχίατρο, Πρόεδρο του Δ.Σ. και Επιστημονικά Υπεύθυνο της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης ΚΛΙΜΑΚΑ – Φορέα Ανάπτυξης Ανθρώπινου και Κοινωνικού Κεφαλαίου και την κ. Ελένη Μπεκιάρη, ειδικευόμενη Ψυχίατρο και συνεργάτιδα της ΚΛΙΜΑΚΑΣ.
Την Εκδήλωση άνοιξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ο οποίος στην εισήγησή του επεσήμανε ότι η ανθρώπινη ζωή είναι δώρο του Θεού στον άνθρωπο και ο κάθε άνθρωπος οφείλει αγάπη προς τον εαυτό του, όχι υπό την έννοια της φιλαυτίας και του εγωισμού, αλλά ως έκφραση αγάπης προς τον δωρεοδότη Θεό.
Ακόμη, επεσήμανε ότι σε ημέρες οικονομικής κρίσεως, που τα φαινόμενα αυτά αυξάνονται, καλούμαστε όλοι να δείχνουμε αλληλεγγύη σε όσους δειλιάζουν και εγκλωβίζονται, μέσω της επικοινωνίας, του διαλόγου και της παντοειδούς βοηθείας. «Μακάρι, ευχήθηκε, να μάθουμε να ξοδεύουμε λιγότερα για τους εαυτούς μας και περισσότερα για τους άλλους».
Τόνισε ακόμη ότι η επιλογή της αυτοκτονίας ως μήνυμα προς τους άλλους, αδικεί όλους εκείνους οι οποίοι είναι φιλότιμοι και αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες των ανθρώπων και αγωνίζονται.
Εξήγησε, μάλιστα, σε όλους τους παρευρισκομένους ότι η Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος, με μεγάλη αγωνία για τις αυξήσεις των αυτοκτονιών, ιδίως την τελευταία διετία, προχωρά και στην προσπάθεια για την δημιουργία Συμβουλευτικού Σταθμού, όπου θα μπορούν να προστρέχουν οι άνθρωποι που δυσκολεύονται και ζητούν να βρουν βοήθεια και στήριξη στην ώρα της αγωνίας, του πόνου, της απελπισίας. Ο Σταθμός αυτός θα στελεχωθεί, συν Θεώ, με εθελοντές ειδικούς (ψυχιάτρους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς κ.ά. αρκετοί εκ των οποίων ήδη έχουν εκφράσει επιθυμία προτίθενται να βοηθήσουν) και με την απολύτως επιθυμητή συνεργασία με Φορείς της Πόλεως και του Νομού μας (Δήμους, Κέντρα Ψυχικής Υγείας κ.λπ.), αφού η κάθε εκκλησιαστική προσπάθεια στοχεύει στην ενεργοποίηση και συνεργασία όλων.
Προς τον σκοπό αυτό, όπως είπε ο Σεβασμιώτατος, άρχισε η συνεργασία με την Μ.Κ.Ο. «ΚΛΙΜΑΚΑ», οι άνθρωποι της οποίας έχουν εξειδίκευση στο ζήτημα της αυτοκτονίας και θα λειτουργήσουν ειδικά σεμινάρια που θα απευθύνονται στους ιερείς, στους κατηχητές, αλλά και τους εθελοντές ειδικούς, ώστε να είναι όλοι κατά το ανθρωπίνως δυνατόν ετοιμότεροι στη διαχείριση ενός περιστατικού αυτοκαταστροφικού ανθρώπου. Ακόμη, πρόθεση υπάρχει και για την συνεργασία με την 24ωρη τηλεφωνική γραμμή 1018, στην οποία μπορούν να απευθύνονται όσοι σκέπτονται με οποιονδήποτε τρόπο να βλάψουν τον εαυτό τους.
Στην συνέχεια μίλησε η κ. Ελένη Μπεκιάρη, η οποία στην σαφή και εξαιρετική ομιλία της, παρουσίασε τον ορισμό της ψυχικής υγείας, εξήγησε το πώς διαχωρίζεται η ψυχική υγεία από την ψυχική νόσο, ποιοί είναι οι παράγοντες που διαμορφώνουν την ψυχική υγεία και πως αυτή προστατεύεται.
Ακόμη, η κ. Μπεκιάρη παρουσίασε την Αυτοκτονία και Αυτοκαταστροφική Συμπεριφορά, μέσα από στοιχεία του Πανελληνίου Οργανισμού Υγείας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ΕΛ.ΣΤΑ.Τ., δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην δυνατότητα πρόληψης της αυτοκτονίας, μέσα από την αναγνώριση αυτού του κινδύνου, των προειδοποιητικών σημαδιών, ενώ αναφέρθηκε και σε κάποιους «μύθους» που υπάρχουν για την αυτοκτονία.
Τέλος, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, στην λειτουργία της 24ωρης γραμμής παρέμβασης 1018 και σε άλλες δράσεις και υπηρεσίες που λειτουργεί η Μ.Κ.Ο. «ΚΛΙΜΑΚΑ».
Μετά την ομιλία της κ. Μπεκιάρη, ο κ. Κυριάκος Κατσαδώρος, έκανε μια σύντομη σύνοψη όσων ακούστηκαν και στη συνέχεια έδωσε τον λόγο στην συμπολίτισσά μας κ. Χαρά Σπηλιοπούλου, Ιατροδικαστή και Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία και έφερε σε επικοινωνία τον Μητροπολίτη μας με την «ΚΛΙΜΑΚΑ». Η κ. Σπηλιοπούλου αναφέρθηκε στο ζήτημα των αυτοκτονιών από την πλευρά του ιατροδικαστή, ενώ δεν παρέλειψα να συγχαρεί τον Μητροπολίτη Χαλκίδος γι’ αυτή την πρωτοβουλία και κάλεσε όλους τους φορείς και τους πολίτες να συνεργαστούν με την Ιερά Μητρόπολη σ’ αυτή την προσπάθεια.
Κατόπιν, πραγματοποιήθηκε γόνιμος και ουσιαστικός διάλογος με τους συμμετέχοντες στην Εκδήλωση, στη διάρκεια του οποίου, μεταξύ άλλων, απαντήθηκαν απορίες που γεννήθηκαν από τις εισηγήσεις, τονίστηκε ότι δεν υπάρχει ουσιαστική σύγκρουση επιστήμης και πίστεως και διευκρινίστηκαν τα όρια μεταξύ πνευματικής πατρότητος και ψυχιατρικής, εξομολόγησης και ψυχολογικής υποστήριξης κ.ά.
Κλείνοντας την εκδήλωση ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος, ευχαρίστησε όλους για την παρουσία και την συμμετοχή τους, τα τοπικά Μ.Μ.Ε. για την προβολή των εκδηλώσεων της Εκκλησίας και κάλεσε όλους τους τοπικούς παράγοντες να συνεργαστούν με την Ιερά Μητρόπολη σ’ αυτή την προσπάθεια.
Στην Εκδήλωση παρευρέθησαν και συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας κ. Αθανάσιος Μπουραντάς, οι εκπρόσωποι του Δήμου Χαλκιδέων κ. Αντώνιος Αφράτης – Αντιδήμαρχος, κ. Αναστασία Ψυχογιού-Μακαρώνα και Διαμαντής Καρκαντελίδης – Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο τ. Βουλευτής κ. Άγγελος Πνευματικός, Ιερείς, αρκετοί Ψυχίατροι, Ψυχολόγοι και ειδικοί Ψυχικής Υγείας, ενώ υπήρξε και απευθείας αναμετάδοσή της από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς μας Μητροπόλεως.



Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος
Βάκη 21 - 341 00 Χαλκίδα
τηλ. 22210.60404-7, fax: 22210.61505
www.imchalkidos.gr - imchalkidos@yahoo.gr