Η φωτογραφία είναι το ημερολόγιό μου γραμμένο με φως. Είναι η συμμετοχή μου στήν καθημερινή ζωή.
Αντωνης Πριονας:Την ίδια συμβολή με αυτούς που γράφουν ιστορία έχουν και αυτοί που...την καταγράφουν.
Παναγιωτης Τοκπασιδης:Το μονο που μενει απ'το ποδοσφαιρο,φωτογραφιες και αναμνήσεις

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

1ο Νηπιαγωγείο Δροσιάς «Το σεντούκι της λαϊκής μας παράδοσης»


«Το σεντούκι της λαϊκής μας παράδοσης»

Άνοιξαν για άλλη μια χρονιά τα σεντούκια των γιαγιάδων της Δροσιάς με αφορμή τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου. Οι θησαυροί της λαϊκής μας παράδοσης ξαναζωντάνεψαν και επισκέφθηκαν το 1ο Νηπιαγωγείο Δροσιάς, για ένα ταξίδι στο «χθες».
Ο ενθουσιασμός μικρών και μεγάλων ήταν μεγάλος! Παλιά αντικείμενα από την καθημερινή ζωή των προγόνων μας, όπως σκεύη, παλιές ενδυμασίες, υφαντά, κεντήματα, κοσμήματα (πολλά από αυτά χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα) γέμισαν την αίθουσα του Νηπιαγωγείου και την μετέτρεψαν σε ένα μικρό λαογραφικό μουσείο (το οποίο δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από τα «επίσημα λαογραφικά μουσεία»!).
Τα παιδιά έγιναν μικροί ερευνητές και προκάλεσαν το οικογενειακό περιβάλλον σε συζητήσεις, με αποτέλεσμα να μπορούν να μιλήσουν για τα αντικείμενα που έφερναν στο Νηπιαγωγείο, για τη χρήση τους και την ιστορία τους. Το κάθε αντικείμενο ήταν μοναδικό και είχε να διηγηθεί τη δική του μοναδική ιστορία.
Είναι σημαντικό να μάθουν τα παιδιά από μικρή ηλικία για τις ρίζες τους, τα ήθη και έθιμα του τόπου τους.
Η γενιά που γνωρίζει και σέβεται τις ρίζες του, τον πολιτισμό του παρελθόντος της, μπορεί να χαράξει δυναμικά τη δική της πορεία και να δημιουργήσει το δικό της πολιτισμό.

Η νηπιαγωγός του 1ου Νηπιαγωγείου Δροσιάς, Ουζουνάκη Αγάπη, ευχαριστεί θερμά όλους τους γονείς και φίλους για την συμμετοχή τους σ’αυτή τη δραστηριότητα. Με τη βοήθειά τους μπόρεσαν μικροί και μεγάλοι να ταξιδέψουν πίσω στο παρελθόν και να νιώσουν περήφανοι για τον λαϊκό μας πολιτισμό.