Η φωτογραφία είναι το ημερολόγιό μου γραμμένο με φως. Είναι η συμμετοχή μου στήν καθημερινή ζωή.
Αντωνης Πριονας:Την ίδια συμβολή με αυτούς που γράφουν ιστορία έχουν και αυτοί που...την καταγράφουν.
Παναγιωτης Τοκπασιδης:Το μονο που μενει απ'το ποδοσφαιρο,φωτογραφιες και αναμνήσεις

Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

«Ματιές σε έναν κόσμο που χάνεται» ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΔΙΑΚΑΚΗ

Ποταμία -Λεύκωμα 022 ΔΗΜΟΣ ΚΥΜΗΣ Κύμη 9-8-2010012sm

Όταν η φωτογραφία συναγωνίζεται σε ομορφιά,

την ομορφιά της πατρίδας σου

ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΛΕΥΚΩΜΑ

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΔΙΑΚΑΚΗ

«Ματιές σε έναν κόσμο που χάνεται»

094smΈνα λεύκωμα ασπρόμαυρων φωτογραφιών, που απαθανατίζουν τον άνθρωπο, μέσα από την καθημερινότητά του, ανάμεσα σε ουρανό, γη και θάλασσα , έτσι όπως τα είδε σε Κύμη, Κονίστρες και στα γύρω χωριά η καλλιτεχνική και διεισδυτική ματιά του φωτογράφου και καθηγητή Βασίλη Διακάκη, παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Κύμης χθες, Κυριακή, στις 9 η ώρα το βράδυ στον αύλειο χώρο του Δημαρχείου.

Είναι ένα λεύκωμα το οποίο διαφυλάσσει προωθεί και αναπτύσσει … ..μέσα από τις σελίδες του την σπουδαία ιστορική και πολιτιστική ταυτότητα που έχουμε ως τόπος, τόνισε ο Δήμαρχος Κύμης Δημήτρης Θωμάς στο σύντομο χαιρετισμό του. Το λεύκωμα αυτό, συνέχισε, είναι αφιερωμένο στους απλούς ανθρώπους, που διαμόρφωσαν την ιστορία του τόπου, διατήρησαν και παρέδωσαν στις επόμενες γενιές τα ήθη και έθιμά μας. Αναφερόμενος στον καλλιτέχνη, ο οποίος υπήρξε και καθηγητής των μαθηματικών στα γυμνασιακά χρόνια του Δημάρχου, τόνισε, ότι το λεύκωμα αυτό δείχνει από την μία την προσπάθεια του καλλιτέχνη για προβολή του τόπου του και από την άλλη την αγάπη του για δημιουργία μέσα από την ασπρόμαυρη φωτογραφία.

Την παρουσίαση του καλλιτέχνη έκανε η συντοπίτισσά μας, συγγραφέας Ελένη Λύτρα-Χαραρά, η οποία μίλησε για το φωτογραφικό υλικό του καλλιτέχνη που αρχίζει από την Κύμη, φωτογραφίζοντας με τον ιδιαίτερό του τρόπο θύρες-πηγάδια και κρήνες. Συνεχίζει με φωτογραφίες από το λιμάνι της Κύμης, όπου φωτογραφίζει ταρσανάδες, βάρκες , δίκτυα απλωμένα και ψαράδες.. Συνεχίζει με πανέμορφες φωτογραφίες από ουρανό, γη και θάλασσα σε αρμονική συνύπαρξη και τελειώνει με τον ανθρώπινο μόχθο του απλού ανθρώπου, του αγρότη με την τσάπα στο χέρι, το αλέτρι και άλλες ασχολίες και επαγγέλματα που τείνουν να εξαφανισθούν.

Κάθε έργο τέχνης οφείλει να εκπέμπει κι ένα μήνυμα, αλλιώς δεν έχει λόγο ύπαρξης τονίζει ο καλλιτέχνης στην πολύ σύντομη ομιλία του. Το κρυφό μήνυμα της εικόνας στο λεύκωμα είναι το πώς απεικονίζεται το θέμα και όχι ποιο είναι το θέμα, αποκαλύπτει ο καλλιτέχνης. Στη συνέχεια ακολούθησε η παρουσίαση του φωτογραφικού λευκώματος και τον σχολιασμό τους.

Για την υλοποίηση της έκδοσης συνέβαλαν ο Δήμος Κύμης και προσωπικά ο Δήμαρχος Δημήτρης Θωμάς, η αντιδήμαρχος Ευαγγελία Βελισσαρίου, η οποία προλόγισε την εκδήλωση και η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κύμης Αρετή Μπάτσα- Θωμά.