Η φωτογραφία είναι το ημερολόγιό μου γραμμένο με φως. Είναι η συμμετοχή μου στήν καθημερινή ζωή.
Αντωνης Πριονας:Την ίδια συμβολή με αυτούς που γράφουν ιστορία έχουν και αυτοί που...την καταγράφουν.
Παναγιωτης Τοκπασιδης:Το μονο που μενει απ'το ποδοσφαιρο,φωτογραφιες και αναμνήσεις

Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΜΗ

ΔΗΜΟΣ ΚΥΜΗΣ Κύμη 30-8-2010

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΜΗ

«Ακούστε το Φως, ακούστε το Φως αφού δεν μπορείτε να το δείτε». Την καταπληκτική αυτή φράση αναφώνησε ο θεός Απόλλωνας στο έργο του Ευριπίδη «Ορέστης»

Ο Γραμματικάκης στην Κύμη 007 Ο Γραμματικάκης στην Κύμη 025 Ο Γραμματικάκης στην Κύμη 026

Αυτό έγινε και το βράδυ της Παρασκευής, 27 Αυγούστου, στον ειδυλλιακό λόφο του Προφήτη Ηλία, στην...
Κύμη. Οι Κουμιώτες, που είχαν κατακλύσει το χώρο, άκουσαν κάτω από το φως του Αυγουστιάτικου φεγγαριού την ιστορία του φωτός και την αλήθεια του, όπως την διηγήθηκε το ίδιο το φως δια στόματος του καθηγητή της αστροφυσικής κ. Γραμματικάκη.

Ναι, η Κύμη την Παρασκευή το βράδυ έζησε ανεπανάληπτες στιγμές. Ο καθηγητής της Αστροφυσικής κ. Γραμματικάκης αποδέχθηκε πρόσκληση του Δήμου Κύμης να

έλθει και να μιλήσει στους Κουμιώτες, συνοδευμένος από τους συνεργάτες του, τον καθηγητή του Ιόνιου Πανεπιστήμιου Σπύρο Γκικόντη και την Ελένη Πετρίδου, που έπαιξαν βιολί.

Ήταν μια από τις τελευταίες εκδηλώσεις, μιας σειράς εκδηλώσεων, που οργάνωσε ο Δήμος Κύμης για το καλοκαίρι και την τελευταία την φύλαγε για έκπληξη. Θέμα της ομιλίας «Συνομιλίες με το φως», παρμένο από τον τίτλο του τελευταίου βιβλίου του καθηγητή κ. Γραμματικάκη. Την εκδήλωση λάμπρυνε με την παρουσία της η Μαρία Φαραντούρη, ενώ παραβρέθηκε και ο συντοπίτης μας ποιητής κ. Καρτελιάς.

«Στα πρόσωπά σας διακρίνω την αγωνία, γιατί ο τόπος μας ζει στιγμές αγωνίας», είπε ο καθηγητής και ενεργός πολίτης κ. Γραμματικάκης στον πρόλογο της ομιλίας του και συνέχισε: Αν κάτι θέλω να σας μείνει από την αποψινή βραδιά είναι η ουσιαστική σημασία του πολιτισμού. Πολλά πρέπει να αποκατασταθούν σε αυτόν τον τόπο, αλλά να μην ξεχνάμε τον πολιτισμό, είπε. Και πράγματι έδωσε έμπρακτα ένα δείγμα της ουσιαστικής σημασίας του πολιτισμού. Μια ψυχρή ομιλία για το σύμπαν και το φως μεταβλήθηκε σε μια σπουδαία πολιτιστική εκδήλωση, που δεν άγγιξε μόνον το μυαλό, αλλά εύφρανε την ψυχή και την καρδιά.O καθηγητής με την ποιητική αφηγηματική ομιλία του διηγήθηκε την ιστορία του φωτός από την ημέρα της μεγάλης έκρηξης έως σήμερα, με την παράλληλη δημιουργία του σύμπαντος και την εξέλιξή του. Η ομιλία, διανθισμένη με την επεξηγηματική μουσική δύο βιολιών, μετέβαλε την βραδιά σε μια σπουδαία πολιτιστική εκδήλωση, δείχνοντας έμπρακτα τι σημαίνει πολιτισμός. Και οι Κουμιώτες το κατάλαβαν, όπως είπε ο ίδιος ο κ. Γραμματικάκης στο τέλος της εκδήλωσης. Του έκανε εντύπωση, είπε, η προσήλωση του κόσμου, αφού άκρα ησυχία επικρατούσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας.

Στο χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Κύμης Δημήτρης Θωμάς, καλωσόρισε την Μαρία Φαραντούρη, αυτήν την σημαντική προσωπικότητα, με την τεράστια διαδρομή στο τραγούδι και στους αγώνες, όπως είπε, που για άλλη μια φορά είναι μαζί μας. Μιλώντας για τον καθηγητή κ. Γραμματικάκη, τόνισε, ότι είναι μεγάλη τιμή για την Κύμη που βρίσκεται κοντά μας αυτός ο σπουδαίος καθηγητής της αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, αλλά και ο συγγραφέας, που με τους συνεργάτες του και την μουσική θα μας οδηγήσει σε ένα μοναδικό ταξίδι.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κύμης Αρετή Μπάτσα-Θωμά, η οποία, καλωσορίζοντας τον κ. Γραμματικάκη, αναφέρθηκε σε ένα λιτό βιογραφικό του καθηγητή και τον κάλεσε να ανέβει στο βήμα και με τον λόγο του να μας σαγηνεύσει, όπως είπε, αλλά και να μας τρομάξει, να μας μαγέψει και να μας φωτίσει με άπλετο φως, τις άγνωστες πτυχές της επιστήμης και της τέχνης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι Ευαγγελία Βελισσαρίου και Κατερίνα Κουιμιτζή, πολλοί Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Κύμης και Δήμου Ταμυναίων και πάρα πολύς κόσμος.