Η φωτογραφία είναι το ημερολόγιό μου γραμμένο με φως. Είναι η συμμετοχή μου στήν καθημερινή ζωή.
Αντωνης Πριονας:Την ίδια συμβολή με αυτούς που γράφουν ιστορία έχουν και αυτοί που...την καταγράφουν.
Παναγιωτης Τοκπασιδης:Το μονο που μενει απ'το ποδοσφαιρο,φωτογραφιες και αναμνήσεις

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2009

Ρωσικοί χοροί και τραγούδια στην Κύμη

Κύμη 31-7-2009////


Ο Δήμος Κύμης την Τετάρτη 29 Ιουλίου έδωσε την ευκαιρία στους Δημότες της Κύμης και στους τουρίστες, που βρίσκονται αυτό τον καιρό στην περιοχή, να παρακολουθήσουν ένα εξαιρετικό και μοναδικό θέαμα. Να παρακολουθήσουν, στην κεντρική πλατεία της Κύμης ,την μεγάλη τέχνη του χορού από χορευτές μιας παγκόσμιας πολιτιστικής δύναμης στον τομέα αυτό, της Ρωσίας.
Περίπου 60 αγόρια και κορίτσια, από οκτώ έως 18 ετών, προερχόμενα όλα από σχολές χορού από όλα τα μήκη και πλάτη της αχανούς αυτής χώρας, συγκεντρώθηκαν στην Εύβοια, ετοίμασαν ένα μοναδικό πρόγραμμα χορού και τραγουδιού και ήλθαν στην Κύμη να μας το παρουσιάσουν. Η μεγάλη εξέδρα, που είχε στήσει για το σκοπό αυτό ο Δήμος, γέμισε ξαφνικά χρώματα και φως. Χαμογελαστά παιδιά, με πολύχρωμες παραδοσιακές ή μη στολές , χόρεψαν κλασικό και μοντέρνο χορό, καθώς και παραδοσιακούς χορούς της πατρίδας τους. Είναι τα παιδιά, που αύριο, ως μεγάλοι καλλιτέχνες, θα χορέψουν στις σκηνές των μεγάλων θεάτρων. Τα παιδιά χόρεψαν με κέφι και μπρίο, με συνέπεια και ακρίβεια στις κινήσεις, προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα στους κατοίκους, που είχαν κατακλύσει το χώρο της πλατείας. Συγκινητική ήταν η στιγμή, που τα παιδιά χόρεψαν, σε δική τους σύνθεση, το κλασικό «συρτάκι» του Μίκη Θεοδωράκη από το κινηματογραφικό έργο «Ζορμπάς», φορώντας στολές από τα χρώματα των ανδρικών παραδοσιακών στολών της χώρας μας, το άσπρο και το μαύρο, και πατώντας στα βήματα των δικών μας παραδοσιακών χορών.
Τα παιδιά αυτά τραγούδησαν κι’ όλας. Τραγούδησαν, με την άνεση ώριμου καλλιτέχνη, τραγούδια της πατρίδας τους και τραγούδια από την Ευρώπη και Αμερική, που έγιναν μεγάλες επιτυχίες.
Την εκδήλωση αυτή διοργάνωσαν ο Δήμος Κύμης και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Εύβοιας κ. Θεόδωρος Βενέρης, που είχε και την ευθύνη της μετακίνησης των παιδιών.
Τα παιδιά αυτά προέρχονται, όπως γράψαμε και πιο πάνω, όλες τις σχολές της Ρωσίας και έρχονται τα τρία τελευταία χρόνια στην Εύβοια για να παραθερίσουν. Έρχονται σε γρούπς των 400 ατόμων, κάθε δέκα ημέρες, από τα τέλη Μαΐου έως τα τέλη Αυγούστου. Επισκέπτονται δηλαδή την Εύβοια, κάθε χρόνο, περισσότερα από τέσσερις χιλιάδες παιδιά. Και τα παιδιά αυτά, γίνονται οι καλύτεροι πρεσβευτές της χώρας μας, εκεί στην μακρινή Ρωσία. Η Εύβοια ακούγεται στη Ρωσία, ως μια αξιόλογη περιοχή της Ελλάδας για διακοπές, μας είπε ο πρόεδρος της Ένωσης ξενοδόχων της Εύβοιας.
Κατά την παραμονή τους εδώ, οι μικροί αυτοί χορευτές, δεν παραθερίζουν μόνο, συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους στο χορό και στο τραγούδι, ετοιμάζοντας παραστάσεις τις οποίες δίνουν σε Αμάρυνθο, Ερέτρια και Αρτάκη. Φέτος ήλθαν και στην Κύμη, ύστερα από πρόσκληση του Δημάρχου Δημήτρη Θωμά προς στους διοργανωτές. Στο τέλος της παράστασης και ύστερα από το θερμό χειροκρότημα των θεατών, ο Δήμαρχος Κύμης ευχαρίστησε τους χορευτές για το εξαιρετικό θέαμα που προσέφεραν και τους ευχήθηκε κάθε επιτυχία στις επιδιώξεις και στους στόχους τους.