Η φωτογραφία είναι το ημερολόγιό μου γραμμένο με φως. Είναι η συμμετοχή μου στήν καθημερινή ζωή.
Αντωνης Πριονας:Την ίδια συμβολή με αυτούς που γράφουν ιστορία έχουν και αυτοί που...την καταγράφουν.
Παναγιωτης Τοκπασιδης:Το μονο που μενει απ'το ποδοσφαιρο,φωτογραφιες και αναμνήσεις

Δευτέρα 17 Αυγούστου 2009

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΜΑΣ.

Η ΕΝΩΣΗ μας ιδρύθηκε το Νοέμβριο του έτους 1928 ως ΕΝΩΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ –ΒΟΙΩΤΙΑΣ. Ήταν Ένωση και των δύο νομών και είχε έδρα της τη Χαλκίδα.Σκοπός της ήταν η οργάνωση και η διάδοση του ποδοσφαίρου αρχικά στην Εύβοια και στη συνέχεια και στη Βοιωτία.Το ποδόσφαιρο και οι άνθρωποι που το υπηρετούσαν τότε πέρασαν πολλά σε δύσκολες για τον τόπο εποχές, αφού μεσολάβησαν, κατοχή και δικτατορία, με πείνα και πολλές άλλες στερήσεις. Μόχθησαν και έδωσαν τους δικούς τους αγώνες όχι μόνο για το άθλημα αλλά και για την επιβίωσή τους. Μπόρεσαν να σταθούν στα πόδια τους από τη δύναμη που τους έδινε η αγάπη και το πάθος τους για το ποδόσφαιρο. Ήταν το ίδιο το ποδόσφαιρο που στις δύσκολες εποχές κτυπούσε στις καρδιές όλων.Παιχνίδια και προπονήσεις στις αλάνες, χωρίς ρούχα , με την πείνα να κυριαρχεί παντού, με ανθρώπους που αφιέρωναν το πενιχρό μεροκάματο για να αγοράσουν ένα ζευγάρι παπούτσια, μία μπάλα, και με το φόβο των μαθητών να παίξουν ποδόσφαιρο για να μην αποβληθούν, ήταν γεγονότα που έγραψαν μια μεγάλη και ανεξίτηλη ιστορία και που εμάς τους νεότερους μας κάνουν να αισθανόμαστε δέος και περηφάνια για όλους αυτούς που μόχθησαν και που υπηρέτησαν αυτό το άθλημα.

Είναι άξια αναφοράς κάποια αποτελέσματα που σημειώθηκαν σε αγώνες την εποχή εκείνη και στους οποίους συμμετείχαν ομάδες και των δύο νομών.Ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής: Την Κυριακή 24 ΙΟΥΛΙΟΥ 1932 είχε ορισθεί ο αγώνας κυπέλλου ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ- ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑ. ο οποίος έληξε με τέρματα 4-2. Στις 26 Μαίου 1937 έγινε ο αγώνας ΑΡΗΣ ΘΗΒΩΝ-ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑ ο οποίος έληξε με τέρματα 2-2.Στις 27 Μαϊου 1937 έγινε ο αγώνας ΑΡΗΣ ΘΗΒΑΣ- ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ που έληξε με τέρματα 0-2.Άξιο λόγου είναι το γεγονός ότι στην κατοχή το 1942 προς το 1943 που η Χαλκίδα ήταν σε Ιταλική Διοίκηση, οι ομάδες της πόλης μας, ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ μαζί με την ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑ, ίδρυσαν μία ομάδα που την ονόμασαν ΝΙΚΗ και αυτό γιατί οι ποδοσφαιριστές της κάθε μιάς δεν επαρκούσαν και έπαιξαν με την ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΧΗΜΑΤΑΡΙΟΥ που ήταν πανίσχυρη τότε , γιατί εκεί είχαν καταφύγει μεγάλοι ποδοσφαιριστές του κέντρου, αφού έτσι εξασφάλιζαν τη τροφή τους. Το πρώτο ημίχρονο έληξε με τέρματα 4-0 υπέρ της ΝΙΚΗΣ , αλλά η απόλυτη εξάντληση των ποδοσφαιριστών της ομάδας μας από την πείνα, μείωσε το σκόρ σε 4-3. Μετά από λίγες ημέρες ιδρύθηκε και δεύτερο σωματείο με ποδοσφαιριστές της ΕΝΩΣΗΣ και της Α.Ε.Κ και το ονόμασαν ΕΘΝΙΚΟ. Οι Ιταλοί όμως απαγόρευσαν τη λειτουργία τους γιατί θεώρησαν ότι με την ονομασία τους αυτή (ΕΘΝΙΚΟΣ και ΝΙΚΗ) μπορεί να ειπωθεί ΕΘΝΙΚΗ ΝΙΚΗ . Συνέλαβαν μάλιστα και τους πρωτεργάτες αυτής της κίνησης.Επέτρεψαν όμως οι ΙΤΑΛΟΙ να λειτουργήσουν οι προπολεμικές ομάδες και έτσι άρχισαν να παίζουν η ΕΝΩΣΗ ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ η ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑ και η Α.Ε.Κ.Τον Αύγουστο του 1944 εκτελέστηκαν 4 ποδοσφαιριστές: δύο του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ και δύο της ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑΣ, οι : ΑΦΡΑΤΗΣ , ΚΑΘΕΝΙΩΤΗΣ, ΒΕΡΝΕΖΟΣ και ΜΠΟΥΡΝΟΒΑΛΗΣ. Επίσης ο ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ στην ΑΤΤΑΛΗ Μετά την εκτέλεση οι 4 ομάδες μας δεν ξανάπαιξαν. Έπαιξαν μετά την απελευθέρωση και ο πρώτος αγώνας ήταν μεταξύ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ –ΕΝΩΣΗΣ ο οποίος έληξε με τέρματα 2-1.

Το 1946 έγιναν προσπάθειες από εκπροσώπους ομάδων της ΒΟΙΩΤΙΑΣ να μεταφερθεί η έδρα της ΄Ένωσης από τη Χαλκίδα στη Λιβαδειά ή να δημιουργηθεί καινούργια Ένωση. Η επικρατούσα κατάσταση στην Ελλάδα δεν επέτρεψε τη δημιουργία δεύτερης Ένωσης και για συγκοινωνιακούς λόγους η Ε.Π.Ο αποφάσισε τα πρωταθλήματα να διεξάγονται σε δυο ομίλους χωριστά της Εύβοιας και χωριστά της Βοιωτίας.Το 1974 έγινε ο διαχωρισμός των Ένώσεων και ιδρύθηκε η Ε.Π.Σ ΒΟΙΩΤΙΑΣ με έδρα τη ΛΕΙΒΑΔΙΑ.Η Ε.Π.Σ ΕΥΒΟΙΑΣ με έδρα τη ΧΑΛΚΙΔΑ συνέχισε την λειτουργία της με σκοπό τη διάδοση και την καλλιέργεια του ποδοσφαίρου μόνο στο δικός μας νομό με σειρά από γεγονότα και με μεγαλειώδη δράση.Η Ενωση της Εύβοιας φιλοξένησε μεγάλες Αθηναϊκές ομάδες όπως τον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ , την Α.Ε.Κ ΑΘΗΝΩΝ , τον ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ , τον Π.Α.Ο.Κ που σήμερα είναι Π.Α.Ε , ομάδες της επαρχίας που έπαιζαν σε μεγάλες εθνικές κατηγορίες έχοντας αναλάβει την επιστασία των αγώνων τους, αλλά πολύ περισσότερο τα δικά μας εθνικά συγκροτήματα , ΑΝΔΡΩΝ, ΕΛΠΙΔΩΝ , ΝΕΩΝ καθώς και άλλων χωρών (ΓΑΛΛΙΑΣ, ΙΤΑΛΙΑΣ, ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΙΣΡΑΗΛ, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ) κ.α., προβάλλοντας τη χώρα μας και τον πολιτισμό μας. Στήριξε με τον καλύτερο τρόπο όλες τις ομάδες που έπαιζαν στις εθνικές κατηγορίες σε δύσκολες για το άθλημα εποχές.Σήμερα, η Ένωσή μας, μετά από 80 χρόνια από την ίδρυσή της, έχει στη δύναμή της 124 σωματεία και η διοίκηση της καταβάλλει προσπάθειες για την πρόοδο του ποδοσφαίρου στο νομό μας.Καρποί των προσπαθειών είναι η κατασκευή του Ενωσιακού μας γηπέδου και η λειτουργία του Υγειονομικού σταθμού. Το Ενωσιακό γήπεδο ολοκληρώθηκε λίγο πριν το τέλος του 2008 και είναι διαθέσιμο προς χρήση όχι μόνο για τις μικτές μας ομάδες αλλά και σε πολλά σωματεία που θα αντιμετωπίζουν γηπεδικό πρόβλημα. Ο Υγειονομικός σταθμός της Ένωσής μας, λειτουργεί κανονικά και εξετάζονται ιατρικά όλοι οι ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές του νομού καθώς και οι διαιτητές του συνδέσμου διαιτητών ποδοσφαίρου της Εύβοιας.

Μεγάλη επιτυχία για την ΕΝΩΣΗ ήταν η κατάκτηση της 1ης θέσης της μικτής ομάδας ΠΑΙΔΩΝ της Ένωσής μας στο πανελλήνιο Ενωσιακό πρωτάθλημα την ποδοσφαιρική περίοδο 2004-2005 και η κατάκτηση της 3ης θέσης της μικτής ομάδας ΝΕΩΝ την ποδοσφαιρική περίοδο 2007-2008 Οι καρποί αυτών των προσπαθειών με τη στήριξη και τη συμμετοχή όλων αποτελούν τη συνέχεια της μεγάλης ιστορίας της Ένωσης, και δίνει τη δύναμη στη διοίκησή της να προχωρήσει για το καλό του αθλήματος.

Από την Εύβοια οι πρώτες ομάδες που αναγνωρίστηκαν ήταν:
Η ΕΝΩΣΗ ΧΑΛΚΙΔΑΣ που ιδρύθηκε το έτος 1925
Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ που ιδρύθηκε το έτος 1926
Η ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑ που ιδρύθηκε το έτος 1928
Η Α.Ε.Κ ΧΑΛΚΙΔΑΣ που ιδρύθηκε το έτος 1928

Απο το νομό της ΒΟΙΩΤΙΑΣ η πρώτη ομάδα που αναγνωρίστηκε ήταν:
ΤΡΟΦΩΝΙΟΣ (το 1928) και ομάδες που αναγνωρίστηκαν την τετραετία 1928 - 1932 ήταν:
ΑΡΗΣ ΘΗΒΩΝ (ιδρύθηκε το έτος 1930 αλλά η δράση του είχε αρχίσει απο το έτος 1927).
ΠΑΝΘΗΒΑΪΚΟΣ (1928)
ΕΜΠΡΟΣ Λιβαδειάς (1930)
ΠΑΛΛΕΒΑΔΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ (1930)
Α.Ε ΣΧΗΜΑΤΑΡΙΟΥ (1931)
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ (1932)

Από τις 4 πρώτες ομάδες της Χαλκίδας, σήμερα δραστηριοποιούνται οι τρείς ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, η ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑ και η Α.Ε.Κ . Την περίοδο 1964-65 η ΕΝΩΣΗ η ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑ και η Α.Ε.Κ δημιούργησαν τον ΕΥΡΙΠΟ . Άλλαξε επωνυμία η ΕΝΩΣΗ ενώ οι άλλες ομάδες κράτησαν την επωνυμία τους.

Το 1967, επί δικτατορίας, αποφασίστηκε η υποχρεωτική συγχώνευση των 2 ομάδων του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ και του ΕΥΡΙΠΟΥ κι έτσι προήλθε ο Α.Ο ΧΑΛΚΙΣ. Μετά την περίοδο της Χούντας, και ύστερα από αίτηση που υπεβλήθη στο πρωτοδικείο η δικαιοσύνη δέχθηκε ότι ήταν παράνομη η συγχώνευση και δραστηριοποιήθηκε ξανά ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, ο οποίος λίγο αργότερα συγχωνέυθηκε με τον ΠΡΩΤΕΑ Χαλκίδας .

Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ και Ο ΑΟ ΧΑΛΚΙΣ ήταν οι μοναδικές ομάδες από την ΕΠΣΕΒ που αγωνίστηκαν στην Α’ Εθνική (την περίοδο 63-64 ο πρώτος και την περίοδο 67-68 ο δεύτερος), ενώ στη Β’ Εθνική αγωνίστηκαν, εκτός των προαναφερομένων, ο ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ, ο ΟΡΧΟΜΕΝΟΣ, η ΘΗΒΑ (από τη Βοιωτία) και ο ΕΥΡΙΠΟΣ (από την Εύβοια).

Η Ένωση της Εύβοιας άρχισε να διοργανώνει τα πρωταθλήματά της μετά το διαχωρισμό των δύο Ενώσεων από το 1974 και μετά, με τα 33 σωματεία που υπήρχαν στη δύναμή της τότε και που ήταν: 1) Α.Ο Ν. ΑΡΤΑΚΗΣ, 2) ΗΡΑΚΛΗΣ ΨΑΧΝΩΝ, 3) ΤΑΜΥΝΑΪΚΟΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ, 4) ΠΡΩΤΕΥΣ , 5) ΠΡΟΠΟΝΤΙΣ, 6) Α.Ε.Κ ΧΑΛΚΙΔΑΣ, 7) ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΡΑΛΙΑΣ, 8) Α.Ο ΑΥΛΩΝΑΡΙΟΥ, 9) ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΡΕΤΡΙΑΣ, 10) ΜΙΑΟΥΛΗΣ ΦΥΛΛΩΝ, 11) ΑΜΑΡΥΝΘΙΑΚΟΣ, 12) ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ 13) ΦΑΡΟΣ ΑΥΛΙΔΑΣ, 14) ΠΑΛΙΟΥΡΑΣ, 15) ΕΘΝΙΚΟΣ Χ., 16) ΑΝΑΓ. ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ, 17) ΑΠΚΟ ΔΡΟΣΙΑΣ, 18) ΟΛΥΜΠΟΣ ΓΥΜΝΟΥ, 19) Π.Α.Ο ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ , 20) ΛΗΛΑΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ, 21) ΚΑΝΗΘΟΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ, 22) ΕΛΑΦΟΣ ΑΥΛΙΔΑΣ, 23) ΑΟ ΚΥΜΗΣ, 24) Α.Ο ΑΤΛΑΝΤΙΣ, 25) ΕΛΛΗΣΠΟΝΤΟΣ ΛΑΜΨΑΚΟΥ, 26) ΔΟΞΑ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ, 27) ΠΑΝΤΡΙΑΔΙΚΟΣ, 28) ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΑΦΡΑΤΙΟΥ, 29) ΚΑΛΟΧΩΡΙ , 31) ΒΥΖΑΝΤΙΟ Ν. ΠΥΡΓΟΥ, 32) ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΕΤΟΧΙΟΥ, και 33) Α.Ο ΙΣΤΙΑΙΑΣ.

Η Ενωση Βοιωτίας συνέχισε με 23 ομάδες.
advertse